Fyret FBI-direktør langer ud efter tavse republikanere: Det er skammeligt

Republikanerne bør tage til genmæle mod præsident Trump, mener James Comey.

James Comey deltog i går i en høring i den amerikanske kongres. (Foto: Michael Reynolds © Scanpix)

De republikanske politikere i USA gør ikke nok for at forsvare hverken retssikkerheden eller det amerikanske forbundspoliti, FBI, når præsident Donald Trump går til angreb på det.

Det mener den forhenværende FBI-direktør James Comey, som sidste år blev fyret af den amerikanske præsident.

- Republikanere plejede at forstå, at det har en betydning, hvad præsidenten gør og siger, og at både retsstaten og sandheden betyder noget. Hvor er de republikanere i dag?, lød det i går fra eksdirektøren efter en næsten seks timer lang høring i rets- og tilsynsudvalget i Repræsentanternes Hus.

Her hilser præsident Trump i januar 2017 på den daværende FBI-direktør, James Comey. Få måneder efter blev direktøren fyret. (Foto: JOSHUA ROBERTS © Scanpix)

Donald Trump har gentagne gange kritiseret FBI, der blandt andet har til opgave at efterforske økonomisk kriminalitet, korruption og terrorisme.

Så sent som i sidste uge tweetede han, at FBI har misbrugt sine beføjelser i sagen om hans tidligere advokat, Michael Cohen, som er blevet idømt tre års fængsel for blandet andet at have brudt reglerne for kampagnebidrag.

Men ifølge James Comey har ”FBI's ry taget stor skade, fordi USA's præsident har løjet om det konstant”, og han betegner tavsheden fra de republikanske politikere som ”skammeligt”.

- På et tidspunkt er der nogen, som bliver nødt til at tage kampen op og forsvare FBI, trods deres frygt for Fox News (en konservativ amerikansk tv-station, red.), deres vælgerbaser og ondskabsfulde tweets. I stedet for at luske bort til en pensionisttilværelse bør de forsvare dette lands værdier og fortælle sandheden, sagde han efter høringen i Kongressen.

'En løgnagtig, slesk person'

James Comey blev fyret i begyndelsen af maj sidste år, efter at præsidenten havde kritiseret hans håndtering af modkandidaten Hillary Clintons e-mail-sag og af den undersøgelse, der skal kortlægge, om der var et sammenspil mellem Rusland og Donald Trumps stab under præsidentvalgkampen.

Donald Trump har efterfølgende betegnet James Comey som ”en løgnagtig, slesk person” og ”en frygtelig leder af FBI”.

- Det var min store ære at fyre James Comey, tweetede han tidligere på året.

James Comey har heller ikke lagt skjul på sin misbilligelse med den republikanske præsident.

Han har tidligere udtalt, at Donald Trump er ”mentalt uegnet” til at bestride præsidentposten, og i sin biografi, ”A Higher Loyalty”, der udkom tidligere på året, sammenligner han den republikanske præsident med en mafiaboss, der ”lyver om alting, stort som småt”.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk