Fyret FBI-direktør om Trump: Han er moralsk uegnet til at være præsident

James Comey afviser, at USA's præsident skulle være mentalt ustabil.

Den tidligere FBI-direktør, James Comey, har i sin nye bog genfortalt nogle af de situationer, han tidligere har beskrevet under sine høringer i Kongressen. (Foto: CAROLYN KASTER © Scanpix)

USA's præsident, Donald Trump, er ikke mentalt ustabil, men moralsk uegnet til at være præsident.

Sådan lyder det fra den tidligere FBI-direktør, James Comey, der i et tv-interview langer ud efter den præsident, som fyrede ham i maj sidste år.

Over for en amerikanske tv-station afviser James Comey dog, at der skulle være tale om, at Donald Trump viser tidlige tegn på demens.

- Jeg køber ikke, at han er mentalt inkompetent. Han slår mig som en person, der er mere intelligent end gennemsnittet, følger opmærksomt med i samtaler og ved, hvad der foregår. Han er ikke mentalt uegnet til at være præsident, men han er moralsk uegnet, siger James Comey til ABC News.

Moralsk uegnet til embedet

Han kritiserer blandt andet Donald Trumps udtalelser om, at ansvaret for de voldelige sammenstød, hvor en ung kvinde blev dræbt ved en højrenationalistisk og nynazistisk demonstration i Charlottesville, også var moddemonstranternes.

- Enhver, der ser moralsk lighed i Charlottesville, der taler om kvinder i nedgørende vendinger, en der konstant lyver om små og store ting og insisterer på, at amerikanerne tror på det, han er af moralske årsager uegnet til at være præsident i USA, lyder det fra James Comey.

De voldsomme sammenstød ved demonstrationerne i Charlottesville i delstaten Virginia sidste år, kostede en ung kvinde livet, da en mand kørte påkørte mængden med en bil. (Foto: JOSHUA ROBERTS © Scanpix)

James Comey lange tv-interview sker i forbindelse med udgivelsen af den tidligere FBI-direktørs nye bog 'A Higher Loyality: Truth, Lies, and Leadership'.

I interviewet advarer han desuden mod at fyre den særlige undersøger Robert Mueller, som Donald Trump over de seneste uger har kritiseret på Twitter.

- Jeg håber, det vil får alle alarmklokker til at ringe om, at det her vil være hans mest alvorlige overgreb på retsstaten. Og det vil være noget, som for både demokrater og republikanere vil række ud over almindelige politiske slagsmål, siger James Comey og slår fast, at det vil være en evig skam for dem, der ikke er i stand til at se det og forhindre, at det sker.

Sammenligner Trump med mafiaen

Han fortæller både i bogen og i interviewet om, hvordan han håndterede efterforskningen af den tidligere præsidentkandidat Hillary Clintons email-sag, og om sin karriere i forbundspolitiet, hvor han blandt andet har ført sager mod den kendte tv-personlighed Martha Stewart og den sicilianske mafiaorganisation Cosa Nostra.

Sidstnævnte bruger han i en sammenligning med Trump, da han igen beskriver en middag, han havde med Donald Trump i Det Hvide Hus i januar 2017.

Her skulle præsidenten have spurgt til James Comeys loyalitet.

- Han sagde, han havde brug for loyalitet, og jeg svarede: Du får altid ærlighed fra mig, siger James Comey, der sammenligner situationen med et indvielsesritual hos Cosa Nostra.

Et andet møde, den tidligere FBI-direktør refererer fandt sted 14. februar 2017, dagen efter den tidligere nationale sikkerhedsrådgiver, Michael Flynn, var blevet fyret.

Den tidligere nationale sikkerhedsrådgiver, Michael Flynn, har erkendt, at han har løjet over for FBI. (Foto: Carlos Barria © Scanpix)

Efter en sikkerhedsunderretning bad præsidenten ifølge James Comey både vicepræsident Mike Pence og justitsminister Jeff Sessions om at forlade rummet. Ifølge Comey en så usædvanlig handling, at han vidste noget var på færde.

Det var her, præsidenten angiveligt udtrykte, at han håbede, at FBI kunne lade efterforskningen af Michael Flynn, fare, hvilket Comey har tolket som en direkte ordre.

Donald Trump har sidenhen nægtet, at noget af det ovenstående skulle være hændt.

I det hele taget giver præsidenten ikke meget for James Comeys forklaringer.

Før interviewet kaldte Donald Trump på Twitter James Comey en løgner og en elendig FBI-direktør.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/984763579210633216?ref_src=twsrc%5Etfw

Pressetalsmand for Det Hvide Hus, Sarah Huckabee Sanders, understregede i et interview med ABC News, at der på tværs af partierne er enighed om, at James Comey er utroværdig, og Republikanerne har oprettet en hjemmeside, der har til formål at tilbagevise den tidligere FBI-direktørs påstande.

Facebook
Twitter