Fyringer, mulig nepotisme og overraskelser præger Trumps overgangshold

Den første uge efter Donald Trumps sejr ved præsidentvalget har budt på en del ballade omkring hans overgangshold.

Det er blandt andet sikkerhedsgodkendelsen til Donald Trumps svigersøn, Jared Kushner (til venstre i billedet), som vækker opmærksomhed på overgangsholdet. (REUTERS/Joe Raedle/Pool) (Foto: pool © Scanpix)

Sidste onsdag vågnede amerikanerne op til en ny virkelighed, hvor forretningsmanden Donald Trump – til manges overraskelse - var blevet valgt som deres kommende præsident.

Og den seneste uge har budt på flere overraskelser fra Trump. Han er i færd med at sætte sit såkaldte overgangshold, der skal hjælpe den kommende præsident med at finde de eksperter, rådgivere og ministre, som han skal samarbejde med de næste fire år. Her overrasker Donald Trump blandt andet med valget af sin svigersøn, Jared Kushner, som en af sine tætte rådgivere.

En udnævnelse som ifølge NBC News blandt andet indebærer, at Kushner – ligesom Trump – dagligt skal briefes om statshemmeligheder.

Kan overskride lov om nepotisme

At få daglige informationer om statshemmeligheder kræver en sikkerhedsgodkendelse på højeste niveau, og det kan ifølge NBC News tage flere uger eller endnu længere, før Kushner er sikret godkendelsen.

Hvis Jared Kushner får sikkerhedsgodkendelsen, vil det ifølge Bradley Moss, som er advokat inden for national sikkerhed, være første gang nogensinde, at et barn eller familiemedlem til præsidenten har modtaget den og dermed fået adgang til de daglige briefinger om statshemmeligheder.

Twitter skriver Donald Trump imidlertid, at det ikke er sandt, at han arbejder på at få sikkerhedsgodkendelse til sine familiemedlemmer. "Det er en typisk falsk nyhedshistorie," lyder det fra den kommende præsident.

Falsk eller ej. Alene det at Trump knytter Jared Kushner så tæt på sig, giver spekulationer, om hvorvidt loven om nepotisme, som skal forhindre, at præsidenter ansætter familiemedlemmer i kabinetstillinger eller i regeringen, vil blive overtrådt.

Trumps rådgivere kan dog ifølge NBC News argumentere for, at overgangsholdet er midlertidigt og derfor ikke omfattet af loven.

Iøjefaldende begivenheder på stribe

Det er ikke alene med hensyn til sikkerhedsgodkendelse og nepotism, at Donald Trumps svigersøn, Jared Kushner, vækker opsigt. Også i forbindelse med en række fyringer fra Trumps overgangshold, vurderes han ifølge New York Times at have haft en finger med i spillet.

Det gælder afskedigelserne af blandt andre Mike Rogers og Matthew Freedman, som begge arbejdede med national sikkerhed i Trumps overgangshold.

De to afskedigelser skete i kølvandet på endnu en pludselig fyring. Fredag blev New Jerseys guvernør, Chris Christie, fjernet fra posten som leder af overgangsholdet og erstattet af den kommende vicepræsident, Mike Pence.

Trumps svigersøn, Jared Kushner, har ifølge en kilde fra overgangsholdet systematisk skilt sig af med folk som embedsmand Mike Rogers, der havde tætte forbindelser til New Jerseys guvernør, Chris Christie. Sidstnævnte har som anklager sendt Jared Kushners far i fængsel for blandt andet skatteunddragelse.

Kommunikation foregår anderledes

Oven i dette har prominente amerikanske allierede angiveligt besvær med at finde ud af, hvordan og hvornår de skal komme i kontakt med Donald Trump.

For nogle statsledere er det tilsyneladende lettere end for andre. Således var det en overraskende diplomatisk praksis, da både Egyptens præsident, Abdel Fattah el-Sisi, og Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, ringede til Donald Trump allerede onsdag i sidste uge. Lederen af USA’s nære allierede, Storbritanniens premierminister, Theresa May, måtte imidlertid vente yderligere 24 timer.

Derudover foregik Donald Trumps første samtaler med udenlandske ledere uden briefing fra udenrigsministeriet. Men Trumps rådgivere nægter, at overgangsholdet har handlet usædvanligt.

Twitter svarer Trump også igen på denne kritik og nævner, at han har talt med mange udenlandske ledere, blandt andet fra Rusland, Kina, Saudi-Arabien, Japan, Australien og New Zealand.

Ifølge New York Times kan udfordringerne i Donald Trumps overgangshold skyldes hans manglende regeringserfaring og netværk i Washington. Han har heller ingen etablerede personer fra den tidligere republikanske præsident George W. Bush, som han kan prikke på skulderen for at få råd.

Facebook
Twitter