G20: Guide til de sprængfarlige emner

Når verdens ledere mødes i Kina til G20 for at drøfte økonomisk vækst, sker det på et dystert bagtæppe af krig, konflikt og en uforløst skilsmisse.

Den tyrkiske offensiv i Syrien vil blive diskuteret i krogene under G20-mødet i Kina. (Foto: © Str, Scanpix)

Skimmer man den officielle dagsorden til G20-topmødet i Kina, er den globale økonomi det altoverskyggende tema.

Og de kinesiske værter vil da også forsøge, at få de tilrejsende stats- og regeringschefer for verdens tyve vigtigste økonomier til at holde snuden i det økonomiske spor, når mødet starter i dag.

Men G20 foregår på et tidspunkt, hvor verden flere steder står i brand. Og trods anstrengelserne får kineserne svært ved at forhindre en række sprængfarlige verdensproblemer i at blive vendt og drejet i korridorerne i Hangzhou.

DR’s internationale korrespondent Steffen Gram guider dig igennem de vigtigste:

Syrien

Tyrkiske soldater er på vej tilbage mod grænsen til Tyrkiet efter angreb inde i Syrien. (Foto: © Bulent Kilic, Scanpix)

- Krigen i Syrien kommer på tale, når USA's præsident Obama skal mødes med Tyrkiets præsident Erdogan. Det sker, mens der foregår et intenst diplomatisk arbejde fra amerikanernes side for at få repareret forholdet til Tyrkiet.

- Det har været under pres siden kupforsøget i juli, hvor tyrkerne forsøger at få USA til at udlevere Fethullah Gülen – en imam bosat i Pennsylvania, som tyrkerne anklager for at være bagmanden for kupforsøget.

- Derudover er tyrkerne begyndt at angribe syriske kurdere fra den tyrkiske grænse og ind i Syrien. De selvsamme kurdere er amerikanernes bedste partnere på landjorden i kampen mod Islamisk Stat.

Ukraine

Ruslands præsident Putin kommer til G20 og kommer højst sandsynligt til at forholde sig til konflikten i Østukraine, (Foto: © Saul LOEB, Scanpix)

- Krisen i det østlige Ukraine og på Krim-halvøen kommer op at vende, fordi Ruslands præsident Putin er til stede i Hangzhou. Der sker i øjeblikket en voldsom militær optrapning, hvor russerne opererer langs grænsen til Ukraine. Og ukrainske styrker har – ifølge russerne - lavet angreb inde på Krim.

- De vil derfor også diskutere det dødvande, der er i den såkaldte Minsk-aftale om fred, som blev indgået i 2015 mellem Rusland, Ukraine, Tyskland og Frankrig.

Brexit

Theresa May, premierminister i Storbritannien, må forvente spørgsmål om løsrivelsen fra EU til G20-mødet. (Foto: © carl Court, Scanpix)

- Brexit hviler som en skygge over G20-mødet. Det er første gang, at den nye britiske premierminister Theresa May optræder som leder af Storbritannien på de bonede gulve, og det er et nyt Storbritannien, hun repræsenterer.

- Alle vil spørge hende, hvad hun egentligt vil, og hvad Storbritannien skal være fremover, og hvilke former for handelsaftaler hun vil have.

- Hun vil sige, at hendes kabinet og ministre er i færd med at analysere og undersøge tingene.

- Der bliver ikke sendt et skilsmissebrev af sted lige med det samme men Theresa May vil formentlig indikere, hvilke planer hun har for Storbritannien fremover.

Det Syd- og Østkinesiske Hav

Kinesiske soldater på patrulje ved Det Sydkinesiske Hav, som Kina kræver retten til. (Foto: © China Stringer Network, Scanpix)

- G20-mødet foregår, mens utilfredsheden med Kinas aggressive fremfærd i Syd- og Østkinesiske Hav vokser hos regionale lande som Japan, Indonesien og Vietnam.

- I juli afgjorde en kendelse fra en international domstol, at kineserne ikke krav på de enorme farvande i det Sydkinesiske Hav. Det er meget prestige og nationalisme på spil for kineserne, og jo mere aggressivt Kina opfører sig set med naboernes øjne, jo tættere slutter de sig til amerikanerne.