G7-landene: Vi håber, at Storbritannien bliver i EU

Verdens førende industrinationer frygter for konsekvenserne af et Brexit.

Finansministrene fra G7-landene holder i weekenden topmøde i Japan. (Foto: © KAZUHIRO NOGI, Scanpix)

Det vil få store og alvorlige konsekvenser for verdensøkonomien, hvis briterne vælger at forlade EU-samarbejdet.

Det er meldingen fra finansministrene fra verdens syv førende industrinationer, de såkaldte G7-lande, der weekenden over holder topmøde i den japanske by Sendai.

De opfordrer derfor briterne til at blive i det fælleseuropæiske samarbejde, når de skal stemmeurnerne den 23. juni i år.

- Vi er tydeligvis alle sammen bekymrede over risikoen for et Brexit, og vi er overbeviste om, at det potentielt kan få nogle økonomiske konsekvenser, sagde den canadiske finansminister, Bill Morneau, til nyhedsbureauet Reuters.

Hans franske kollega, finansminister Michel Sapin, understregede, at G7-landene ikke har talt om nogen plan B, hvis briterne vælger at forlade unionen, som de har været en del af siden 1973.

- Vi talte om, hvordan vi kan hjælpe Storbritannien med at blive i EU, sagde han.

Storbritannien er den næststørste økonomi i EU-samarbejdet, og i sidste måned var det den amerikanske præsident, Barack Obama, der kom med samme opfordring til briterne.

Under et besøg i London understregede han, at Storbritannien står stærkest, når landet er med til at lede Europa.

- EU mindsker ikke den britiske indflydelse i verden, men forstærker den, sagde præsidenten under et pressemøde med den britiske premierminister, David Cameron, som selv kæmper for, at landet skal blive i EU.

G7-samarbejdet består af Canada, Frankrig, Tyskland, Italien, Japan, Storbritannien og USA.