Gående amerikansk læge med ebola overrasker eksperter

Den ebola-smittede amerikanske læge Kent Brantly bør være optimistisk i forhold til at overleve, vurderer eksperter.

Kent Brantly er her i gang med at instruere læger i at behandle afrikanske patienter med ebola-virus i Monrovia. (© Scanpix)

Da den ebola-smittede amerikanske læge Kent Brantly søndag trådte ud af en ambulance og viste sig i stand til at gå ind på Emory Universitetshospital, overraskede det selv garvede medicinske eksperter.

Brantly er blevet fløjet hjem til USA, efter at han blev smittet med den frygtede ebola-virus, som han selv tog til Liberia for at behandle.

- Jeg tænkte først "wow". Han har ikke engang brug for en respirator til at hjælpe med at trække vejret. Generelt går det utrolig hurtigt ned ad bakke, når du først har ebola i kroppen. Så Kent Brantly har grund til at være optimistisk, siger ekspert i infektionssygdomme William Schaffner fra Vanderbilt Universitet til den amerikanske tv-station ABC.

Fortsat usikkert om han overlever

Han forklarer, at det faktum, at Brantly kan gå med støtte fra en person, indikerer, at hans hjerterytme og åndedræt ikke er kritisk berørte.

Også professor Stephen Morse fra Columbia Universitet mener, at det er et godt tegn, at den ebola-smittede læge og far til to mindreårige børn kan gå efter mere end 10 dage med sygdommen i kroppen.

- Det er en meget glædelig overraskelse, siger han.

Søndag fortalte læge Tom Frieden, der er direktør for USA's Center for sygdomskontrol (CDC) i Atlanta, at Kent Brantly virker til at være i bedring, men han betonede også, at det fortsat er for tidligt at sige, om han vil overleve.

Frieden oplyste også, at det er usandsynligt, at Brantlys kone og børn, som forlod Liberia kort inden, at han begyndte at udvise symptomer på ebola, er smittet med sygdommen.

Er man først smittet med ebola, ligger dødelighedsraten på helt op mod 90 procent.

Arbejdede fra sygesengen

Kent Brantly isolerede sig hurtigt på et hospital i Monrovia i Liberia, da det stod klart for ham, at han var smittet med ebola. Det kom siden frem, at han trods høj feber og smerter var i stand til at arbejde på sin computer i sygesengen.

Ifølge en talsmand for hjælpeorganisationen Samaritans Purse arbejdede Kent Brantly ofte i tre timer om dagen med at behandle afrikanske ebola-patienter, før han blev smittet. Det er kun meget få læger, der er i stand til det, da beskyttelsesdragterne er ekstremt varme at bære.

Kent Brantly har arbejdet i Monrovia siden oktober 2013. Før det var han ansat på John Peter Smith Hospital i Fort Worth i Texas.

Værste udbrud nogensinde

En anden amerikansk hjælpearbejder, Nancy Writebol, er også blevet smittet med ebola, mens hun arbejdede samme sted som Brantly. Hun var søndag på vej hjem med samme fly som Brantly, da der kun findes et enkelt af slagsen med det nødvendige medicinske grej for at håndtere sygdommen.

Udbruddet af ebola i Vestafrika er det værste nogensinde. Siden februar er over 720 mennesker døde af sygdommen, og mere end 1.300 vurderes at være smittede.

Ifølge Sundhedsstyrelsen i Danmark er der ikke grund til bekymring herhjemme. Kommer danskere hjem fra Afrika med feber, skal man dog søge læge hurtigst muligt.

  • Den dødelige Ebola-virus er ekstrem smitsom, og lægerne skal derfor sikre sig, at de er helt og aldeles dækket til, når de omgås smittede. (Foto: Ahmed Jallanzo © Scanpix)
  • Virussen smitter mellem mennesker ved kontakt med kropsvæsker og kommer til udtryk ved influenzalignende symptomer og blødning fra blandt andet øjne, ører og mund. (Foto: Conakry © Scanpix)
  • Det er tradition i Vestafrika, at familien vasker den døde, inden begravelsen. Men på grund af smittefaren bliver de døde begravet af hjælpearbejderne på hospitalerne. (Foto: Ahmed Jallanzo © Scanpix)
  • To læger fra Læger uden Grænser får hældt mad op, der skal gives til de smittede, der ligger i isolation. (Foto: Stringer © Scanpix)
  • Tøj, støvler, handsker, alt bliver vasket efter besøg hos en smittet. (Foto: Zoom Dosso © Scanpix)
  • En apoteker leder efter medicin på et apotek i Lagos i Nigeria, hvor virussen kostede den første person livet i sidste uge. (Foto: Pius Utomi Ekpei © Scanpix)
  • Sikkerhedstøjet består af støvler, heldragt, handsker, hætte, maske og briller. (Foto: Stringer © Scanpix)
  • Og det hele skal vaskes og desinficeres, når lægerne kommer ud fra isolationsområderne. (Foto: Stringer © Scanpix)
  • En af de smittede amerikanere er Dr. Kent Brantly (venstre), der har arbejdet på ELWA Hospital i Monrovia, Liberia. (Foto: Handout © Scanpix)
  • Også uden for hospitalerne prøver befolkningen at standse udbredelsen af ebola. Her en taxachauffør, der er iført sikkerhedshandsker for at undgå direkte kontakt med kunderne. (Foto: Ahmed Jallanzo © Scanpix)
1 / 10

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter