Da den ebola-smittede amerikanske læge Kent Brantly søndag trådte ud af en ambulance og viste sig i stand til at gå ind på Emory Universitetshospital, overraskede det selv garvede medicinske eksperter.
Brantly er blevet fløjet hjem til USA, efter at han blev smittet med den frygtede ebola-virus, som han selv tog til Liberia for at behandle.
- Jeg tænkte først "wow". Han har ikke engang brug for en respirator til at hjælpe med at trække vejret. Generelt går det utrolig hurtigt ned ad bakke, når du først har ebola i kroppen. Så Kent Brantly har grund til at være optimistisk, siger ekspert i infektionssygdomme William Schaffner fra Vanderbilt Universitet til den amerikanske tv-station ABC.
Fortsat usikkert om han overlever
Han forklarer, at det faktum, at Brantly kan gå med støtte fra en person, indikerer, at hans hjerterytme og åndedræt ikke er kritisk berørte.
Også professor Stephen Morse fra Columbia Universitet mener, at det er et godt tegn, at den ebola-smittede læge og far til to mindreårige børn kan gå efter mere end 10 dage med sygdommen i kroppen.
- Det er en meget glædelig overraskelse, siger han.
Søndag fortalte læge Tom Frieden, der er direktør for USA's Center for sygdomskontrol (CDC) i Atlanta, at Kent Brantly virker til at være i bedring, men han betonede også, at det fortsat er for tidligt at sige, om han vil overleve.
Frieden oplyste også, at det er usandsynligt, at Brantlys kone og børn, som forlod Liberia kort inden, at han begyndte at udvise symptomer på ebola, er smittet med sygdommen.
Er man først smittet med ebola, ligger dødelighedsraten på helt op mod 90 procent.
Arbejdede fra sygesengen
Kent Brantly isolerede sig hurtigt på et hospital i Monrovia i Liberia, da det stod klart for ham, at han var smittet med ebola. Det kom siden frem, at han trods høj feber og smerter var i stand til at arbejde på sin computer i sygesengen.
Ifølge en talsmand for hjælpeorganisationen Samaritans Purse arbejdede Kent Brantly ofte i tre timer om dagen med at behandle afrikanske ebola-patienter, før han blev smittet. Det er kun meget få læger, der er i stand til det, da beskyttelsesdragterne er ekstremt varme at bære.
Kent Brantly har arbejdet i Monrovia siden oktober 2013. Før det var han ansat på John Peter Smith Hospital i Fort Worth i Texas.
Værste udbrud nogensinde
En anden amerikansk hjælpearbejder, Nancy Writebol, er også blevet smittet med ebola, mens hun arbejdede samme sted som Brantly. Hun var søndag på vej hjem med samme fly som Brantly, da der kun findes et enkelt af slagsen med det nødvendige medicinske grej for at håndtere sygdommen.
Udbruddet af ebola i Vestafrika er det værste nogensinde. Siden februar er over 720 mennesker døde af sygdommen, og mere end 1.300 vurderes at være smittede.
Ifølge Sundhedsstyrelsen i Danmark er der ikke grund til bekymring herhjemme. Kommer danskere hjem fra Afrika med feber, skal man dog søge læge hurtigst muligt.