Gaarslev: Opgivende beskeder fra Puigdemont er en "mavepuster" for separatister

Lederen af Cataloniens uafhængighedsbevægelse lægger afstand til private beskeder, hvor han giver op.

En spansk tv-station har filmet private beskeder fra Cataloniens tidligere præsident. (Foto: YVES HERMAN © Scanpix)

Tilhængere af uafhængighed i Catalonien er i vildrede, efter at deres ubestridte leder, Carles Puigdemont, i private beskeder tilsyneladende har givet udtryk for, at han er færdig, og at regeringen i Madrid har vundet.

Beskederne, som er sendt via tjenesten Signal, blev filmet af den spanske tv-station Telecinco, mens de tikkede ind på en telefon, som tilhører Toni Comín, en tidligere minister i Catalonien.

Carles Puigdemont har i dag bekræftet beskedernes ægthed på Twitter.

Han understreger dog samtidig, at beskederne blev skrevet i et øjebliks svaghed, og at offentliggørelsen krænker privatlivets fred. Kampen for uafhængighed fortsætter, bedyrer Puigdemont.

Skaden er sket

Men skaden er sket, siger DR Nyheders Europa-korrespondent, Anna Gaarslev, som befinder sig i Barcelona.

- For tilhængere af uafhængighed kom det som noget af et chok, at Puigdemont kunne finde på at tænke sådan. Når den øverste leder giver udtryk for den form for tvivl, så forplanter det sig jo hele vejen ned i systemet, siger hun.

Det catalanske parlaments formand, som tilhører et moderat uafhængighedsparti, udsatte i går en afstemning om en ny præsident i regionen.

Carles Puigdemont er den eneste kandidat til posten, og udsættelsen var en nederlag for hans fløj i uafhægighedsbevægelsen.

- De er tilhængere af en hårdere og mere konfrontatorisk kurs overfor Madrid. Så separatisterne er splittede, og det er klart, at det kommer som en ekstra mavepuster, når den øverste leder på den her måde giver udtryk for sine inderste følelser, siger Anna Gaarslev.

Madrid "ved at vinde"

Helt anderledes forholder det sig blandt modstandere af catalansk uafhængighed.

- Hos de spansksindende har man på alle niveauer udlagt det som et tegn på, at uafhængighedsprocessen er ved at miste pusten, og at Madrid er ved at vinde den til tider ret brutale brydekamp, fortæller korrespondenten.

Carles Puigdemont og Toni Comín, der begge lever i eksil i Belgien, planlægger at lægge sag an mod tv-stationen Telecinco for at have offentliggjort beskederne, skriver avisen El País.

Telecinco vil i givet fald med stor sandsynlighed anføre, at Toni Comín selv var skyld i offentliggørelsen, eftersom han holdt sin telefon op foran snurrende tv-kameraer under et pressemøde.

Og for separatisterne kan et sagsanlæg maksimalt ende med et plaster på såret, siger Anna Gaarslev:

- Nu er det blevet en del af samtalen, og alle ved, at Puigdemont i løbet af hele den her proces har haft i hvert fald et øjeblik, hvor han har sagt: Jeg kan ikke mere.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter