Gabon har nedkæmpet kupforsøg

Officerer fordømte i et budskab på statslig radio den nytårstale, som blev holdt af sygdomssvækket præsident.

Kupmagerne læste deres budskab op på Gabons statslige radio her til morgen. (Foto: © -, Scanpix)

Gabons regering meddeler, at et kupforsøg i landet er nedkæmpet, og at "situationen er under kontrol"

De fleste af de oprørske soldater, som forsøgte at gennemføre et kup, er blevet anholdt, hedder det.

- Roen er genetableret. Situationen er under kontrol, siger regeringens talsmand, Guy-Bertrand Mapangou, til AFP.

- Fire af fem officerer, som ledede kuppet, er blevet anholdt, mens det lykkedes en at flygte, oplyser regeringstalsmænd.

Lovede at genoprette demokratiet

Soldater i det lille, olierige afrikanske land havde tidligere i dag taget kontrol over den statslige radioen, hvor de oplæste en erklæring, mens der lød skud i hovedstaden Libreville.

Indbyggere i byen sagde, at kampvogne og væbnede køretøjer fra militæret kørte rundt i gaderne. Men få timer efter meldes kupforsøget nedkæmpet.

Officererne fordømte i deres erklæring på radioen en nytårstale, som blev holdt af landets præsident, Ali Bongo Ondimba. I erklæringen lovede soldaterne bag kupforsøget at "genoprette demokratiet i landet".

Ali Bongo blev genvalgt som præsident i 2016, men der blev fremsat beskyldninger om valgsvindel. (Foto: © Gabriel bouys, Scanpix)

Gabon, der har lidt over to millioner indbyggere, har været styret af den samme familie i 50 år. Landet ligger i det vestlige Centralafrika.

Den 59-årige Ali Bongo har været i udlandet siden oktober, og der er rygter om, at han har været ramt af et hjerteanfald.

/ritzau/Reuters