Gabriele har taget verdens bedste billeder af amerikanere og deres våben: 'Det vil tage mindst 50 år at ændre våbenkulturen'

Fotograf har besøgt 45 amerikanere, der er vilde med våben. Det, der overraskede ham mest, var, hvor 'ekstremt normale' de var.

(Foto: GABRIELE GALIMBERTI)

Ofte siger man, at det bedste sker, når man mindst venter det.

Sådan var det for den italienske fotograf Gabriele Galimberti. I 2018 var han på fotoopgave i Kansas City og havde et par fridage inden sin næste opgave.

Kansas City kedede ham. Der var absolut ingenting at lave. Derfor besluttede han sig for at køre en tur ud af den dødssyge by.

Selvom Gabriele Galimberti for første gang besøgte USA 20 år før, og han endda havde en ekskæreste fra Texas, var han aldrig stødt på en våbenbutik før under sine rejser rundt i USA.

Men det skete netop, da han var på vej ud af Kansas City - og det var årsagen til, at han tre år senere fik en af verdens mest eftertragtede fotopriser – nemlig World Press Photo-prisen i 2021.

Prisen fik han for at portrættere den amerikanske våbenkultur, som igen har været til debat, da en 18-årig mand dræbte 21 personer under et skoleskyderi i Uvalde i delstaten Texas i slutningen af maj.

Våbenbutikken var næsten på størrelse med en Walmart, som nok bedst kan betegnes som en kæmpeversion af Bilka herhjemme. Oven på bygningen stod der med fede bogstaver: Guns.

- Jeg blev nysgerrig, fordi jeg elsker USA. Men jeg anede ikke noget som helst om landets våbenkultur. Så jeg tog ind i butikken, og der opdagede jeg en verden, der var helt ukendt for mig, siger Gabriele Galimberti.

Inde i butikken kunne man købe alle slags våben. Store rifler, maskingeværer og automatvåben. Selv bazookaer, fortæller han. Den halvmåbende italienske fotograf begyndte så at tale med en af kunderne. Kunden hed Robert Nordyke og en time senere stod Gabriele Galimberti hjemme i Robert Nordykes stue og tog billeder af amerikaneren og alle hans våben.

 • Det første billede, Gabriele Galimberti tog, var af Robert Nordyke. Han lærte at skyde af sin far. Dengang var han ti år. (Foto: GABRIELE GALIMBERTI)
 • Floyd og Lesia McMillin bor i Texas. Et eller to af deres våben ligger altid ladt, hvis deres familie skal forsvares. De fleste våben er jagtvåben. De har i alt 65 våben. Parret har selv en våbenbutik, hvor de vurderer, at et flertal af butikkens nye kunder er kvinder. (Foto: GABRIELE GALIMBERTI)
 • Avery Skipalis på 33 bor i Florida og blev en del af det amerikanske luftvåben som 17-årig. Før havde hun ikke rejst udenfor USA, men jobbet i forsvaret gav hende muligheden for at rejse rundt i verden, som hun længe havde drømt om. I luftvåbnet fandt hun også ud af, at hun var vild med våben. Nu har hun forladt forsvaret og lever af at lave kurser i våbensikkerhed for både voksne og børn. (Foto: GABRIELE GALIMBERTI)
 • Charlie Ferer fra Arizona har læst økonomi. Han har et firma, der producerer og sælger krigsmateriel USA og andre lande. Han bliver ked af det, når han hører om masseskyderier. Men han mener ligesom alle andre, Gabriele Galimberti har talt med, at våben er nøglen til at ændre det, så man sikrer, at en gerningsmand kan stoppes. Selvom han kalder masseskyderier frygtelige, så sammenligner han hændelserne med en fuld bilist, der er skyld i, at andre dør. (Foto: undefined)
1 / 4

Inden amerikanerne valgte Barack Obama som præsident, havde Robert Nordyke fem våben. Men da republikanske George W. Bush blev skiftet ud med demokraten, valgte Robert Nordyke at købe så mange våben, han kunne. Og pludselig var de fem våben blev til omegnen af 50.

To dage senere besøgte Gabriele Galimberti igen en våbenbutik. Denne gang var han på vej sydover til sin næste fotoopgave i Texas, og han valgte endnu engang at stoppe bilen for at finde våbenglade amerikanere. Her tog han igen fat i en tilfældig kunde. Heldet var med ham igen, og endnu en gæstfri, våbenglad amerikaner inviterede ham med hjem, så han kunne tage portrætbilleder.

Da han dagen efter igen gjorde det samme i Texas og havnede hjemme hos en kvinde, gik det op for ham, at han havde gang i noget interessant.

Nedenstående tal viser samtlige registrerede dødsfald i USA, hvor der er affyret skud på amerikanske skolers områder siden 1970. Tallet dækker alt fra uheld, selvmord til egentlige skoleskyderier.

- Alle var superstolte af at vise, hvad de havde. Men det mest overraskende var, at det var helt ekstremt normale mennesker. Når man læser om amerikanere med våben i medierne, så beskrives de tit som halvskøre og ekstremt højreorienterede. Men de her tre mennesker var nogle, jeg kunne have spist middag med eller have taget til koncert sammen med, siger han.

Gabriele Galimberti brugte derefter to år på at finde amerikanere i alle delstater, der havde lyst til at stille sig foran kameraet med deres våben. Det blev i alt til 45 forskellige personer eller familier med våben i 30 forskellige amerikanske stater. Hvide midaldrende mænd, unge kvinder, latinoer, asiater og sorte. Det var et valg, han tog, for netop at vise, hvor stor en rolle våben har for mange forskellige amerikanere.

- Jeg ville forstå, hvorfor de elsker våben så meget. Men jo flere jeg så, jo mere fandt jeg ud af, at det er en stor misforståelse, hvis man ser dem med mange våben som den stereotype våbengale, skøre amerikaner, fortæller Gabriele Galimberti.

Besøget, der gjorde mest indtryk hos Gabriele Galimberti var det hos Joel, Lynne, Paige og Joshua i Texas. Joshua på 11, der står ved døren i den røde trøje, har selv lavet våbnet, han står med i hånden. Det fortalte de stolte forældre til Gabriele Galimberti. De fortalte, at han elskede at samle ting, og at han havde lavet våbnet ved hjælp af dele fra andre våben. (© Gabriele Galimberti)

Alle dem, han mødte, gav han de samme spørgsmål. Her fandt han ud af, at omkring 30 procent havde stemt på Barack Obama. En af dem, han fotograferede, boede endda i San Fransiscos Castro-kvarter, hvor LGBT+-aktivismen blomstrede i 60'erne og 70'erne, og hvor frisind stadig fylder meget i bybilledet.

Han var demokrat, gift med en mand og havde stemt Obama ind i Det Hvide Hus. Han havde haft et fedt job i Google, i garagen stod en elbil, han var musiker – og så elskede han våben. 50 rifler havde han i sit hjem, og hver og en havde et eller andet spændende over sig.

- Jeg lagde mærke til, at de amerikanere, jeg talte med, ikke så våben som et redskab til at slå ihjel med. De så våben som en helt almindelig ting, de kunne købe, på samme måde som de køber et tv eller et par nye sko, siger Gabriele Galimberti og begrunder det blandt andet med den amerikanske forfatning, der beskriver amerikanernes ret til at bære våben.

Han ser blandt andet våben som en måde, amerikanere får et adrenalinkick på – og peger på, at mange inklusiv ham selv søger adrenalin i et eller andet omfang.

- Jeg har selv to motorcykler, hvilket jo egentlig er ret dumt, men det giver mig adrenalin. Og jeg tror egentlig bare, at våben giver mange amerikanere adrenalin, fordi amerikansk kultur handler om at være magtfuld, føle sig stærk og være fri. De vil have magten til at kontrollere noget, men også at kunne beskytte sig selv, siger han.

Derfor blev amerikanerne fra fotoserien også overraskede over, at den besøgende fotograf fra Europa ikke selv havde et våben derhjemme. For hvordan følte han sig så ellers sikker, når han var hjemme?

 • Latoya Piper på 32 er fra Alabama. Hun stoppede i 2018 et masseskyderi, da hun stod vagt ved en natklub. Hun fortæller, at to mænd kom op at skændes i køen. Den ene gik hen til sin bil for at hente en AK-47 og ville ind på natklubben for at skyde. Hun skød ham, han skød igen. Derefter skød hun igen og stoppede ham - dog uden at dræbe ham. Det var også hende, der sørgede for, at han kom på hospitalet. Oplevelsen har kun styrket hendes tro på, at retten til at bære våben er vigtig. Hvis jeg ikke har et våben med mig, føler jeg mig nøgen, siger hun. (Foto: GABRIELE GALIMBERTI)
 • Torrell Jasper kalder sig også Black Rambo, som han også kalder sig på Instagram. Han er 35 år og fra Louisiana. Han er lærte at skyde af sin far, da han var barn. Sådan var det for hovedparten af dem, Gabriele Galimberti talte med. Han har mest våben, fordi de er sjove, og det synes mange af hans følgere på Instagram tilsyneladende også. Flere våbenfabrikanter beder ham om at promovere deres våben på hans Instagram-profil. (Foto: GABRIELE GALIMBERTI)
 • Will Renke på 35 er fra South Carolina. Han fortæller, han cirka hver anden uge køber et nyt våben. Det var hans bedstefar, der lærte ham at skyde. Første gang han skød, husker han, at han fik en stærk følelse i kroppen af at være rigtig amerikaner. (Foto: undefined)
 • Stephen F. Wagner er 66 år og fra Pennsylvania. Han har omkring 70 våben. Gabriele Galimberti understreger, at det ikke er alle amerikanere, der er som dem, han har portrætteret. Men han vil tro, at cirka 30 procent har samme holdning til våben, som dem, han har talt med. (Foto: GABRIELE GALIMBERTI)
1 / 4

Når han spurgte dem til de mange masseskyderier og drab med våben, der foregår i USA, så var svaret ens fra samtlige af de 45 portrætterede familier eller personer. For ifølge dem var problemet ikke våbnene, eller hvor nemt det var at få fat i dem.

Det var i stedet de mange i USA med mentale problemer, som ikke fik hjælp, lød det fra samtlige af dem.

- De talte alle om mental sundhed, og at de jo bare kunne bruge en bil eller kniv i stedet. Våben var ikke problemet. I stedet er våben løsningen for dem, så man kunne stoppe én med våben, som ville begå en ond handling, fortæller italieneren.

Har dit projekt så fået dig til at ændre dit syn på våben?

- Faktisk ikke. Jeg har aldrig været stor fan af våben. Mange af dem spurgte, om jeg ville skyde, og det svarede jeg ja til, fordi jeg gerne ville forstå dem. Der var da få øjeblikke, hvor det var sjovt, hvis jeg stod på en skydebane og skulle sigte efter et mål.

- Men jeg nåede aldrig at forstå, hvorfor nogle af dem havde omkring 100 våben – blot fordi de elskede våben. Jeg ville bedre kunne forstå det, hvis de havde været samlere, fordi de våben, de ejede, havde en eller anden historisk værdi, siger Gabriele Galimberti.

Kortet viser registrerede episoder, hvor skud er blevet affyret på amerikanske skolers områder. Tallene indeholder alt fra uheld, selvmord og egentlige skoleskyderier.

Derfor tror han heller ikke meget på, at USA vil ændre sig. Heller ikke efter skoleskyderiet i Uvalde i Texas, hvor 21 mennesker blev dræbt, inden politiet skød og dræbte gerningsmanden.

- Du kan ikke ændre en kultur på et år. Ikke engang ti år. USA's holdning til våben tager mindst 50 år at ændre. Måske endda 100.

- Det er ikke muligt for én præsident at ændre det. Den del af befolkningen, der elsker våben, er så stor, at du som præsident ikke kan gå imod dem fra den ene dag til den anden. Det vil være sindssygt. Se, hvad der skete efter valget, da Kongressen blev stormet. Forestil dig så tusindvis af amerikanere med våben. Der ville udbryde krig.

Det lyder som om, at vi ikke skal regne med ændringer lige foreløbig så?

- Der er ingen hurtige løsninger. Det her vil tage tid. Meget lang tid. Måske kan de næste fem til ti præsidenter foretage små ændringer over de næste 50 til 100 år, sådan så den amerikanske kultur kan nå at følge med.

 • David Kikukawa er 25 år og fra Hawaii. Faktisk er øen et af de få steder i USA, hvor våben ikke er så populære. Han lærte at skyde i Canada og har nu våben for at beskytte sig selv og sin frihed. Han har dog aldrig oplevet, at han har været udsat for noget, hvor han havde brug for at forsvare sig. (Foto: GABRIELE GALIMBERTI)
 • Tracy Whitsell på 25 er fra Indiana. Hun er mekaniker, fitnessinstruktør og model. Hun bruger de fleste sparepenge på våben, som hun har holdt af, siden hun var barn. Hun begyndte allerede at konkurrenceskyde, da hun gik i high school. (Foto: GABRIELE GALIMBERTI)
 • Timmy Thomas Jr. på 31 med sin kone, Dominique Heller, på 27. De ses her med deres to sønner Timmy II og Taylor. Familien stammer fra byen Philadelphia. Det første våben, han skød med, var en AR-15. Da han skød fik han det dårligt, fordi han blev overrasket over lyden. Nu skyder forældrene sammen med Timmy II, der ifølge forældrene er god til at sigte. (Foto: GABRIELE GALIMBERTI)
1 / 3