Gallup: Muslimer beundrer Vesten

Hvis Vesten tror, at der kan sættes lighedstegn mellem islam og radikalisering og vold, så skal Vesten nok til at revidere sin holdning. Ny undersøgelse vender op og ned på Vestens forudfattede holdninger til islam og muslimer.

Den hidtil største undersøgelse af muslimers holdning til Vesten gør op med mange fordomme. (Foto: Nabil Mounzer © Scanpix)

En omfattende undersøgelse af muslimers holdning til Vesten vender op og ned på nogle af de forudfattede holdninger om muslimer, der eksisterer i Vesten.

Den viser, at de fleste muslimer, heriblandt et lille mindretal af radikale muslimer, faktisk beundrer Vesten for dets demokrati, frihed og teknologiske kunnen.

Undersøgelse på tre kontinenter

Undersøgelsen, der blev præsenteret i Washington tirsdag, er gennemført på tre kontinenter over en periode på seks år.

Meningsmålingsinstituttet Gallup gik i gang med undersøgelsen kort tid efter terrorangrebene mod USA den 11. september 2001.

De hader os

Angrebene fik USAs præsident, George Bush, til i en tale retorisk at spørge: Hvorfor hader de os? Han gav selv svaret: - De hader... en demokratisk valgt regering. De hader vores friheder... vores religionsfrihed, vores ytringsfrihed og vores frihed til at stemme, samles og være uenige med hinanden.

Men det er ikke det svar, Gallup-undersøgelsen giver.

Vil ikke påduttes

Muslimer ønsker til gengæld ikke at få Vestens metoder tvunget ned over hovedet, fremgår det.

- Muslimer ønsker selvbestemmelse og ikke et amerikansk påtvunget og defineret demokrati. Flertallet ønsker demokrati med religiøse værdier, siger Esposito, der er professor i islamiske studier ved Georgetown Unversitet i Washington.

Majoriteten er moderate

Omkring 93 procent af verdens 1,3 milliarder muslimer er moderate og kun syv procent politisk radikale, viser undersøgelsen, der dermed rykker ved mange af de stereotyper, som mange i Vesten har om muslimer.

De radikale er de bedst uddannede

Undersøgelsen viser også, at de radikale muslimer hverken er mere religiøse end de moderate muslimer eller produkter af fattigdom eller flygtningelejre.

- De politisk radikale muslimer er bedre uddannede, har bedre job og større håb, hvad fremtiden angår, end de moderate muslimer, siger Esposito.

Undersøgelse i 40 lande

Den hidtil mest omfattende undersøgelse af muslimers holdning til Vesten er gennemført ved interviews med muslimer i byer og landområder i 40 lande i Afrika, Europa og Mellemøsten.

FacebookTwitter