Gammel guerillasoldat slår TikTok-kongen i colombiansk valg

Tidligere guerillasoldat Petros er valgt som præsident over den selverklærede TikTok-konge Rodolfo Hernandez.

Den colombianske venstrefløjs præsidentkandidat Gustavo Petro taler efter sin sejr i anden runde af præsidentvalget i Movistar Arena i Bogota. (Foto: VANNESSA JIMENEZ © Ritzau Scanpix)

Colombia har valgt en ny præsident.

Med 89,4 procent af stemmerne talt op i det sydamerikanske land står det klart, at det bliver den venstreorienterede Gustavo Petro, som rykker ind i Nariñopaladset.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

- Gustavo Petro har kaldt sig selv for historisk, og man skal altid være kritisk, når folk siger sådan om sig selv, men man er jo nødt til at give ham ret, siger DRs korrespondent i Sydamerika, Kristian Almblad:

- Siden Colombia blev selvstændigt – altså løsrev sig fra Spanien – for 200 år siden, der har der kun været to varianter af præsidenter; en liberal eller en konservativ. Og nu har vi for første gang nogensinde en venstrefløjspræsident, og en ægte venstrefløjspræsident, Petro er virkeligt socialist.

Petro lover et mere lige Colombia, hvor rigdommen bliver fordelt bedre:

- Der er en lillebitte elite i Colombia, der har siddet på alt guldet. Og de midler skal fordeles bedre ud. Og det var vel sagtens også det, han kæmpede for som guerillasoldat. Han har også lovet et grønnere Colombia, det, tror jeg, har tiltalt mange unge vælgere i Colombia, siger Kristian Almblad.

Borgerne fejrer den valgte præsident Gustavo Petros og vicepræsident Francia Marquez sejr på Plaza de Bolívar i Bogota, Colombia. (Foto: Natalia Pedraza © Ritzau Scanpix)

Petro, som i øjeblikket er medlem af det colombianske senat, har fået 50,5 procent af stemmerne. Stort set alle stemmerne er talt op.

Der er dermed ingen vej tilbage for hans modkandidat, forretningsmanden Rodolfo Hernandez, som natten til mandag erkender sit nederlag i præsidentvalget.

- Jeg håber, at Hr. Gustavo Petro evner at lede landet, og at han forbliver tro mod sine løfter om at bekæmpe korruption, sagde Hernandez i en livestream på sin Facebook-profil.

Tidligere guerillasoldat

Petro har en fortid som guerillasoldat i Colombia. Sidst i sine teenageår blev han en del af M-19-gruppen, som kæmpede mod Colombias samlingsregering i midten af 1970'erne.

I midten af 1980'erne blev han anholdt af den colombianske hær og sigtet for ulovlig besiddelse af våben. Han fik en dom på 18 måneders fængsel.

Petro er gået til valg på løfter om social- og finanspolitisk reform.

Han har lovet at bekæmpe ulighed med gratis videregående uddannelse og pensionsreformer. Han har desuden foreslået et forbud mod ny anlæggelse af olieudvinding.

Glade Petro-vælgere i Bucaramanga, Colombia. (Foto: SCHNEYDER MENDOZA © Ritzau Scanpix)

'Kongen af TikTok'

Rodolfo Hernandez, som stillede op som uafhængig, måtte se sig slået, efter at han havde fokuseret det meste af sin indsats på at føre kampagne på sociale medier.

Hernandez har kaldt sig selv 'kongen af TikTok'. Han er 77 år.

Under valgkampen har han gang på gang aflyst interviews med flere store medier, og i de sidste ti dage inden valgdagen blev han knap nok set offentligt.

- Colombianere, i dag har flertallet af borgerne valgt den anden kandidat. Som jeg sagde under valgkampen, anerkender jeg valgets resultat, siger han efter nederlaget.

Gustavo Petro tager over for den nuværende præsident Iván Duque Márquez. Han står til at blive taget i ed 7. august 2022.

Og når det sker, ser USA frem til samarbejdet. Det siger den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken, ifølge Reuters.

- På vegne af USA vil jeg gerne lykønske colombianerne for at gøre deres stemme hørt i et frit og retfærdigt præsidentvalg, siger Blinken i en pressemeddelelse fra landets udenrigsministerium.

- Vi glæder os til at arbejde sammen med den valgte præsident, Petro, og fremover styrke forholdet mellem USA og Colombia.

Artiklen er opdateret med en kommentar fra DRs korrepondent, Kristian Almblad.