Gassen flyder ad nye veje til Europa, men aftaler med lande som Qatar kan føre til nye problemer

Europa skal passe på med erstatte russisk gas med gas fra Qatar og amerikansk 'frihedsgas', advarer tænketank.

Tankskibet 'Neptune' ankom i går til den tyske ø Rügen, hvor det skal fungere som flydende terminal, der skal tage imod den flydende LNG-gas, som Tyskland har købt. (Foto: © CHRISTIAN MORGENSTERN, Ritzau Scanpix)

Rettelse: Det fremgik tidligere, at Nancy Faeser er tysk forbundspræsident, men hun er retteligt tysk indenrigsminister.

Først den gode nyhed: Europa bevæger sig med på fuld fart væk fra afhængigheden af russisk gas.

Så den knap så gode nyhed: Nye aftaler med lande som Qatar, Algeriet og Aserbajdsjan risikerer at sætte os i nye moralske og politiske dilemmaer.

Det fremgår af en analyse af 53 energiaftaler, som EU og de europæiske lande i år har indgået.

- Tydelige advarselslamper blinker over nogle af disse partnerskaber, lyder det i analysen fra tænketanken Det Europæiske Råd for Udenrigsrelationer (ECFR).

- På kort sigt har de europæiske lande haft succes med at komme væk fra afhængigheden af Rusland, men på længere sigt er der spørgsmålstegn ved, om vi er ved at bevæge os ind i nogle af de samme fælder igen, fortæller en af analysens forfattere, Susi Dennison, direktør for tænketankens program European Power.

Komplicerede venskaber

Over halvdelen af aftalerne er indgået med fire lande: USA, Norge, Algeriet og Qatar. Det er relativt få lande, der dermed skal sikre, at Europa har gas nok til næste vinter.

- Nogle af de partnerskaber kan vi føle os relativt sikre på - Norge og USA, mens andre - Algeriet og Qatar - er mere komplicerede, siger Susi Dennison fra ECFR.

Dilemmaet blev afspejlet i den debat, som fodbold-VM i Qatar har vakt i Tyskland, fortæller Lykke Friis, der er med-formand for ECFR og direktør i den danske tænketank Europa.

- Når man ser den voldsomme debat i Tyskland, så kunne man som tysk politiker godt overveje, om man skulle boykotte VM i Qatar, men det er temmelig svært, når man både har haft forbundspræsidenten, vicekansleren og kansleren i Qatar for at købe gas, siger hun.

Qatar beskylder tyske politikere for hykleri

Den tyske indenrigsminister, Nancy Faeser, bar i denne uge et armbånd for at signalere sin støtte til menneskerettigheder, da hun overværende Tysklands første gruppekamp i Qatar.

Hun valgte at deltage, selvom hun inden VM havde sagt i et tv-interview, at det var bedre, hvis slutrunder ikke gik til "stater som disse".

  • De tyske landsholdsspillere holder sig fir munden på holdbilledet før deres kamp mod Japan ved VM i Qatar i en protest mod at de er blevet forhindret i at vise støtte for menneskerettighederne. (Foto: © Ina Fassbender, Ritzau Scanpix)
  • Den tyske forbundsminister for indenrigs- og fælleskabsanliggender, Nancy Faeser, med One Love-arbejdet til støtte for seksuelle minoriteter var på stadion under kampen. (Foto: © Ina Fassbender, Ritzau Scanpix)
1 / 2

Det fik den qatarske udenrigsminister til at anklage Tyskland for hykleri.

- På den ene side bliver den tyske befolkning misinformeret af sin regering. På den anden side har den ingen problemer med Qatar, når det gælder energi-aftaler og investeringer, sagde udenrigsminister Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani til avisen Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Det viser ifølge Lykke Friis, hvordan energiindkøb er brolagt med dilemmaer.

- Udfordringen er, at de fleste af de lande, der producerer gas - hvis man ser bort fra Norge og USA - ikke er de lande, der står øverst på skamlen, hvis der skulle uddeles demokrati-medaljer, siger hun.

- EU har også lavet en aftale med Aserbajdsjan, som også er et land, hvor der er tortur, men da kommissionsformand Ursula von der Leyen stod derovre, var der ikke et ord om det, siger Lykke Friis.

- Man skal bare være opmærksom på, at man er med til at støtte nogle regimer, og så kan man ikke føre sig frem med samme stemmeføring, når det gælder VM i Qatar eller menneskerettigheder, siger Friis.

Derfor gælder det om at få sin gas og olie fra så mange kilder, som muligt, siger hun.

- Man risikerer at erstatte en afhængighed med en anden, hvis man lægger for mange æg i en kurv. Ellers gør man sig selv sårbar. Det er læren fra den 24. februar (den russiske invasion af Ukraine, red.), siger tænketanken Europas direktør.

Skifergas fra USA

Det er heller ikke uproblematisk, når mere af gassen nu kommer fra USA.

Her udvinder man nemlig skifergas ved hjælp af den omstridte metode fracking, som man har forbudt eller begrænset i Europa på grund af miljøhensyn.

Nu kan USA så skovle dollars ind på at sælge skifergas til de miljøbevidste europæerne.

- Det er jo også et dilemma, siger Lykke Friis.

En anden advarselslampe er ifølge analysen, at kun halvdelen af energiaftalerne rummer tiltag for at sikre mere grøn energi. Og på længere sigt er EU's målsætning, at man ønsker at gøre sig fri af fossile brændstoffer.

Det kan gøre det svært, når man skal ud og købe gas. For gas-landene vil have så lange kontrakter, som muligt.

- Vi skal samtidig have med, at det med at købe gas er uhyre vanskeligt. Der er virkelig kommet konkurrence om det, fortæller Lykke Friis.

I denne uge underskrev Kina således en kontrakt om at købe naturgas af Qatar over de næste 27 år.

- Den slags aftaler vil Europa ikke indgå, og det hænger sammen med, at vi gerne vil være uafhængig af fossile brændsler, og der er 27 år lang tid, siger Lykke Friis.