Gates kritiserer NATO-styrkernes indsats

Den hollandske regering indkalder amerikansk ambassadør, efter at USA's forsvarsminister kritiserer NATO-allieredes militære indsats i det sydlige Afghanistan.

USA's forsvarsminister kritiserer de NATO-ledede styrker i det sydlige Afghanistan for ikke at være forberedt på en oprørskrig. (Foto: Christian Brøndum © Scanpix)

USA's forsvarsminister, Robert Gates, kommer nu med en usædvanlig kritik af de NATO-ledede styrker i det sydlige Afghanistan.

Gates erklærer ifølge det amerikanske dagblad Los Angeles Times i dag, at styrkerne ikke er forberedt på at udkæmpe en oprørskrig.

- Jeg er bekymret over, at vi udstationerer militærrådgivere, som ikke er ordentligt uddannet, og jeg er bekymret over, at vi har visse militære styrker, som ikke ved, hvordan man gennemfører oprørsbekæmpelses-operationer, siger Gates til Los Angeles Times.

Kræver en forklaring

Holland var hurtigt ude for at kræve en forklaring. Den hollandske regering indkaldte USA's ambassadør til konsultation, så han kunne uddybe udtalelserne fra Gates.

De fleste soldater i dette område kommer fra Storbritannien, men der er også blandt andet hollændere og flere hundrede danskere sat på opgaven med at opspore og nedkæmpe Taliban-militsen.

NATO's generalsekretær, Jaap de Hoop Scheffer, tog straks NATO-styrkerne i forsvar.