(Foto: MOHAMMED SABER © Scanpix)

Gaza-ministerium: Fire dræbt af israelsk militær ved grænsemur

Mindst 67 palæstinensere meldes ramt af skud på årsdagen for Gaza-blokade.

Der blev både affyret tåregas og skud, da palæstinensere i titusindvis i dag demonstrerede ved grænsemuren mellem Gaza og Israel.

Israel har placeret 8.000 soldater ved grænsen foruden kampvogne, artilleri, droner og fly.

Gazas sundhedsministerium oplyser, at fire unge mænd er blevet skuddræbt, mens 64 andre demonstranter er blevet ramt af skud under protesterne.

- Tre dræbte er benzin på bålet i forhold til den vrede, der i forvejen er i Gaza. Det, som alle nu holder øje med, er, hvordan Hamas og de andre væbnede grupper i Gaza vil reagere på det, siger DR's mellemøstkorrespondent, Michael S. Lund.

Angriber med brandbomber og stenslynger

De palæstinensiske organisationer – også de væbnede - havde ellers opfordret til, at dagens demonstration skulle foregå fredeligt, fortæller Michael S. Lund:

- De fleste demonstrerede fredeligt, men grupper af palæstinensere forsøgte at forcere grænsehegnet eller kastede med brandbromber mod hegnet. Generelt forsøgte Hamas-bevægelsen dog denne gang at holde demonstranter væk fra grænsehegnet, så der var faktisk langt færre, der angreb hegnet, end den israelske hær havde frygtet.

FN's humanitære koordinator i de besatte palæstinensiske områder har advaret mod et blodbad, ifølge talsmand Jens Lærke:

- Beskyttelse af liv - ikke mindst af børn - bør være øverst på alles dagsorden, understreger han.

Et år med optog mod sanktioner

Demonstrationerne ved grænsemuren har været gennemført hver uge i et år.

De sker i protest over, at palæstinensere ikke må vende tilbage til deres tidligere hjem i Israel, og imod den israelsk-egyptiske blokade af Gaza, som begyndte efter Hamas fik kontrol over området i 2007.

Blandt andre Israel, USA og EU anser det islamiske parti for at være en terrororganisation.

Egypten forsøger at mægle i forhandlinger mellem Israels regering og Hamas om at lempe sanktionerne for at undgå de blodige konfrontationer, fortæller Michael S. Lund:

- Jeg synes, der er en del tegn på, at Hamas er ret interesserede i at forhandle en våbenhvile i øjeblikket, så umiddelbart tror jeg, forhandlingerne vil fortsætte. Men det er en anspændt situation, og der skal meget lidt til, for at forhandlingerne kan gå i stå.

Israels hær vurderer, at op mod 40.000 palæstinensere deltager i dagens protester.

 • Demonstrant med palæstinensisk flag og en Guy Fawkes-maske, som optræder i protester verden over siden filmen 'V for Vendetta' gjorde den kendt i 2005. (Foto: MOHAMMED SABER © Scanpix)
  1 / 5
 • Israelsk militær var mødt talstærkt op ved grænsemuren til Gaza. (Foto: AMIR COHEN © Scanpix)
  2 / 5
 • En demonstrant svinger det palæstinensiske flag, mens israelsk militær affyrer tåregas mod folkemængden. (Foto: MAHMUD HAMS © Scanpix)
  3 / 5
 • Op mod 40.000 personer anslås at have deltaget i dagens "tilbagevendelsesmarch", der nu har gået hver uge i et år. (Foto: MAHMUD HAMS © Scanpix)
  4 / 5
 • En demonstrant forsøger at slynge en tåregas-dåse tilbage mod de israelske styrker. (Foto: MOHAMMED SALEM © Scanpix)
  5 / 5

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter