Gazprom strammer ifølge Tyskland skruen "uden grund"

Gasforsyning via gasledningen Nordstream 1 til Europa bliver fra onsdag reduceret til 20 procent af den maksimale kapacitet.

Arkivbillede af gasrørledningen Nordstream 1. (Foto: JOHN MacDougall © Ritzau Scanpix)

Gazprom halverer gasleverancerne til Europa via Nord Stream 1. Årsagen er ifølge selskabet vedligehold af en gasturbine. Den daglige gasforsyning via gasledningen vil fra onsdag morgen blive reduceret til 33 millioner kubikmeter, oplyser Gazprom.

Det svarer til cirka 20 procent af den maksimale kapacitet, og det fremgår ikke, hvor længe den yderligt reducerede forsyning af gas vil stå på.

Den tyske regering anser den forklaringen om vedligeholdelse for at være opfundet til lejligheden.

- Ifølge vores oplysninger er der ingen teknisk grund til en reduktion i leverancerne, siger en talskvinde for Finansministeriet og minister Robert Habeck til Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Tyskerne får 25 procent af deres energi fra gas, hvor en overvejende del er kommet fra Rusland.

Gasprisen stiger med 10 procent

Det er anden gang indenfor en uge, at Gazprom reducerer leverancen af gas under påskud af reperation af gasturbiner. Da Gazprom efter ti dages vedligehold i sidste uge genåbnede for gasforsyningen til Tyskland, var meldingen, at der dagligt ville blive leveret cirka 67 millioner kubikmeter.

Gazproms seneste melding betyder altså, at leverancerne til Europa bliver omtrent halveret fra onsdag. Gasledningen kan, når den kører for fuld kraft, levere cirka 167 millioner kubikmeter gas om dagen.

Nordstream 1-faciliter i Lubmin i Tyskland. (Arkiv) (Foto: HANNIBAL HANSCHKE © Ritzau Scanpix)

Den ledende europæiske gaspris er mandag aften steget med op til ti procent efter udmeldingen fra Gazprom. Det er fjerde dag i træk, at gasprisen stiger, skriver finansmediet Marketwire ifølge Rtizau.

Nord Stream 1 transporterer normalt hvert år 55 milliarder kubikmeter gas fra Rusland til Tyskland under Østersøen. Det er nok til at forsyne cirka 26 millioner europæiske hjem.

Den tyske formand for det føderale agentur for digitalisering, klimaneutralitet og modstandsdygtighed, Klaus Müller, bekræfter, at den nuværende levering halveres fra onsdag.

Stormagter i Europa har anklaget Rusland for at bruge gas som et afpresningsmiddel over for Europa, fordi EU har indført sanktioner mod Rusland på grund af krigen i Ukraine. Ifølge Tyskland er der "ingen tekniske grunde" til den reducerede gasforsyning fra Nord Stream 1, som Gazprom ellers hævder.

380.000 danske husstande benytter ifølge Energistyrelsen naturgas til opvarmning via gasfyr. Det svarer til ca. 800.000 danskere.

Tyskerne vender sig tilbage mod kul

Tyskland er blandt de europæiske lande, der er mest afhængig af den russiske gas. Men også flere andre europæiske lande, for eksempel Italien, er storforbrugere af gas, der kommer til Europa via Nord Stream 1.

Rusland er verdens største eksportør af naturgas. Europa importerer omkring 40 procent af sin gas fra Rusland gennem Tyskland, som sender den billige russiske gas videre til øvrige dele af Europa.

Nord Stream 1 er en 1.224 kilometer lang gasrørledning, som løber fra Rusland til Tyskland under Østersøen. Den har været i brug siden 2011.

Gaskrisen har fået Tyskland til desperat at lede efter alternativer til gas til landets vigtige industri men også til private husholdninger. For eksempel ved at skifte over til den allermest forurenende energikilde. Nemlig kul. DR Nyheders korrespondent i Tyskland har været i Leipzig for at møde en kulhandler, der har kronede dage:

FAKTABOKS om Nord Stream 1

  • Nord Stream 1 er 1224 kilometer lang og består af to gasrørledninger, som løber under Østersøen.

  • De strækker sig fra Vyborg i Rusland til Lubmin i det nordøstlige Tyskland. Derfra transporteres gassen videre til øvrige dele af Europa.

  • Den har været i brug siden 2011 og har dermed i over et årti - indtil Ruslands krig mod Ukraine - været en pålidelig kilde til gas til Europa.

  • Den kan transportere 55 milliarder kubikmeter gas om året til Europa. Det er nok til at forsyne cirka 26 millioner europæiske hjem. Dermed er den særdeles vigtig for gasforsyningen til Europa.

  • Ruslands statsejede gasselskab Gazprom ejer 51 procent af Nord Stream 1. Tysklands EON og Wintershall Dea, hollandske Gasunie og Frankrigs Engie er også aktionærer.

  • Projektet er længe blevet set som en model for økonomisk samarbejde mellem Rusland og EU, hvor lande som Tyskland og Italien er blevet stærkt afhængige af den billige russiske gas.

  • Rusland er verdens største eksportør af naturgas. Europa importerer omkring 40 procent af sin gas fra Rusland.

  • Kilder: AFP og Reuters af /ritzau/