Genåbning i Storbritannien nærmer sig - men der advares mod at lægge påskeplaner

Boris Johnson har fremlagt en fire trins-plan, der skal få briterne permanent ud af lockdown.

Boris Johnson har præsenteret en fire-trinsplan, som skal få briterne ud af lockdown - uden at skulle lukke ned igen. (Foto: - © Scanpix)

Det har været alle gode gange tre for briterne. Men nu skal det være slut.

Derfor er det med de mindste skridt, der nu bliver gået frem i forhold til en genåbning, fordi man for alt i verden vil undgå en fjerde lockdown.

Siden begyndelsen af januar har briterne levet under lockdown, der udover at have holdt folk hjemme med minimal kontakt til andre, også har betydet tomme skoler, gitter for vinduerne og låste døre i landets butikker, pubber og restauranter.

Men et vaccineprogram, der foreløbig har betydet, at hver tredje voksne brite nu er ved at blive vaccineret, sammenholdt med et faldende antal af både dagligt smittede og dødsfald, giver nu øboerne håb om et farvel til restriktionerne efter en vinter, hvor smittetallet hastigt nåede voldsomme højder, ikke mindst på grund af den mere smitsomme virusvariant B117.

Håbet er bryllupsfester og natklubbesøg til juni

Ifølge genåbningsplanen kan briterne til sommer se frem til igen at kunne mødes og ses som tidligere - dog tidligst fra den 21. juni.

Det har den britiske premierminister, Boris Johnson meddelt Underhuset her i eftermiddag.

- Vi vil have genåbnet alting, inklusive natklubber, lød løftet fra Johnson.

Johnson mødtes tidligere på dagen med sine ministre for at diskutere genåbningsplanerne, som også bliver præsenteret for befolkningen i en tale i aften.

Johnson erkendte, at de løsnede restriktioner unægteligt vil føre til flere smittetilfælde, flere indlæggelser og dødsfald uanset, hvornår det kommer til at ske, men fastholdt, at genåbningsplanen er en "forsigtig, men uigenkaldelig vej mod at kræve vores frihed tilbage".

- Vi kan ikke tale om en sikker vej mod et covid-19 frit Storbritannien, ej heller en covid-19 fri verden, sagde Boris Johnson.

Sådan lød det fra premierministeren:

I forvejen havde den britiske premierminister varslet, at vejen ud af lockdown vil blive lang samt tilrådet stor forsigtighed i forhold til genåbning af ikke-nødvendige butikker og liberale erhverv som frisører samt turist - og hotelindustrien, der for hver dag, der går, noterer enorme tab.

Også i Skotland og Nordirland bliver genåbningsplanerne så småt rullet ud, men det fælles budskab er, at man stort set ligeså godt kan lade være med at lave planer for påsken.

Premierministeren understregede desuden, at der i den engelske genåbningsplan er lagt op til, at de forskellige faser kun kan blive indført, hvis fire centrale krav er opfyldt:

  • at vaccineprogrammet fortsætter med succes.

  • at vaccineprogrammet effektivt reducerer indlæggelser og dødsfald blandt dem, der har modtaget vaccinen.

  • at smittetallet ikke forårsager en stigning i indlæggelser i en grad, som lægger uholdbart pres på sundhedsvæsenet (NHS).

  • at de nye varianter af coronavirus ikke giver anledning til en fundamental ændring af regeringens risikovurdering.

Efter hver fase af genåbningen vil der derfor også være en slags "venteperiode", så der er tid til at studere effekten og tage bestik af situationen for at se, hvordan det belaster sundhedssystemet.

Stort pres fra baglandet

Forudsat at intet kæntrer den nuværende vaccineplan, vil alle over 50 år have fået tilbudt første stik af vaccinen allerede i midten af april.

Smittetallet i Storbritannien vidner da også om, at der er bedre kontrol med pandemien nu end ved nytår. Søndag var smittetallet knap 10.000 nye smittede, et tal der i gennemsnit i januar var næsten seks gange så højt, skriver Bloomberg.

Derfor er der også et stigende krav fra premierminister Johnsons konservative bagland, som kræver en mere omfattende genåbning på grund af den ifølge Financial Times værste økonomiske tilbagegang i flere hundrede år.

Premierminister Boris Johnson blev da også spurgt om, der er mulighed for tidligere åbning for indendørsservering på pubber og restaurationer, hvis data viser, at det kan foregå sikkert, men Johnson afviste i første omgang.

Til gengæld lovede premierministeren fortsatte hjælpepakker, og at regeringen vil gøre, hvad den kan for at holde hånden under virksomheder og sikre jobs "imens pandemien står på". Han gav samtidig løfte om yderligere detaljer, når regeringen fremlægger sin finansplan den 3. marts.

Storbritannien er det land i Europa med det højeste dødstal på grund af covid-19. Sådan her så det ud hos bedemanden Don O’Dwyer, som DR Nyheder besøgte i London i januar:

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter