Genfødte kristne: 'Trump er valgt af Gud'

Trump er ikke bare valgt af amerikanerne. Han er udvalgt af Gud, og som præsident skal han bringe USA tilbage til landets rødder, mener USA's kristne konservative.

I Washington er Donald Trump centrum for høringer om afpresning og magtmisbrug, som kan ende med en rigsretssag.

Men i evangeliske kirker landet over bliver Trump set som en redningsmand, og her er han med i de flestes bønner.

For når man spørger de genfødte kristne amerikanere - mennesker, som typisk i en voksen alder har erkendt deres synder og fundet Jesus - så er Donald Trump ikke bare valgt af vælgerne, han er udvalgt af Gud, og hans mission er klar: Han skal sikre, at USA vender tilbage til landets kristenkonservative rødder.

Trump forudsagt i biblen

Og mere end det: Ifølge pastor Jonathan Cahn, hvis indflydelse blandt genfødte kristne i USA er voksende, er Trumps vej til magten ligefrem forudsagt i Biblen. Cahn talte, da Trump blev indsat som præsident i januar 2017, og hans bøger om kristendom og mystik sælger i millionoplag.

- Trump har ikke nået sin position selv. Der er et højere formål med, at han har nået den position, og det formål er en del af Guds plan, siger Jonathan Cahn til DR, da vi møder ham i hans kirke i staten New Jersey.

Som mange evangelisk-kristne ledere mener Cahn, at USA er blevet en nation besmittet af synd, og at Gud har udvalgt Donald Trump - en tidligere reality-tv-vært og flamboyant levemand - til at være hyrden, som fører amerikanerne tilbage på dydens smalle sti:

- I dag bliver Gud åbent hånet og nedgjort. Det påvirker alt fra vores familier til vores moral til det forhold, at vi slår børn ihjel med aborter. Trump er med til at skabe et vindue af tid for troende, for folk som følger Gud. En mulighed for at vende udviklingen, siger Cahn.

Præsten Jonathan Cahn mener, at man kan sammenligne Donald Trump med den bibelske konge Jehu, der blev sendt af Gud for at rydde op.

Vild og uforudsigelig kriger-konge

Skal man tro pastor Cahn, er alt, hvad vi nu oplever af politiske omvæltninger i USA, forudsagt i Det Gamle Testamente. Alt fra nationens synder og moralske forfald til Trumps vej til Det Hvide Hus.

- Der findes et gammelt forløb i biblen, et mønster af begivenheder, som vi gennemlever igen lige nu, siger pastor Cahn.

For hver præsident, USA har haft i nyere tid, var der en tilsvarende konge på tronen i Israel i bibelsk tid:

- Bill Clinton var på den nationale scene i 22 år. Kong Ahab var på den nationale scene i 22 år i det antikke Israel. Barack Obama var på den nationale scene fra 2004 til 2016, i 12 år. Kong Jorah var leder i 12 år. Og Jorah efterfølges af en kriger-figur: En mand ved navn Jehu, som ikke er politiker, men som er vild og uforudsigelig, siger pastor Cahn.

- Trump følger på mange måder nøjagtig samme mønster, som Kong Jehu gjorde: Han indgik en alliance med de religiøst konservative, det samme har Trump gjort. Jehu lovede at dræne den politiske sump, det samme lovede Trump.

Trump omgivet af genfødte kristne

Med andre ord: Det står skrevet, at Donald Trump er de kristenkonservatives redningsmand, selv om han måske ikke umiddelbart forekommer at være den mest gudfrygtige mand.

Det er et faktum, at Trump omgiver sig med genfødt kristne konservative, der som vicepræsident Mike Pence ikke lægger skjul på, at de er styret af deres religiøse tro.

Pence siger selv, at han er kristen, konservativ og republikaner - i den rækkefølge. Og udenrigsminister Mike Pompeo indleder gerne møder i Det Hvide Hus med en bøn og taler åbent om, at han som genfødt kristen er styret af sin tro, også i sit arbejde.

Topledere i Trumps regering blander altså nu tro og politik på en hidtil uset facon, for tidligere var USA's politiske lederes tro først og fremmest en privat sag.

Senest er en kontroversiel tv-prædikant, Paula White, blevet ansat som rådgiver i Det Hvide Hus. Hun skal stå i spidsen for Initiativet for Tro og Muligheder, som efter alt at dømme skal sikre, at Trump holder fast i støtten fra de kristenkonservative frem mod præsidentvalget i november næste år.

  • Donald Trump trækker her stolen ud for Paula White ved et møde i Det Hvide Hus tilbage i 2017. Den kontroversielle tv-prædikant blev for nylig ansat som religiøs rådgiver for præsidenten. (Foto: Carlos Barria © Scanpix)
  • Paula White er tv-præst og forfatter. Hun prædiker en særlig version af kristendommen, som hedder prosperity theology eller fremgangsteologi på dansk. Den foreskriver en sammenhæng mellem formue og Guds velsignelse. (Foto: Carlos Barria © Scanpix)
1 / 2

Evangeliske vælgere kan afgøre et valg

De hvide genfødte kristne amerikanere hører til én af de mest indflydelsesrige vælgergrupper i USA:

Der er mange af dem, de udgør 26 procent af alle vælgere. De stemmer i stort tal, og de ved præcis, hvad de vil: Afskaffe abort, forbyde homoseksuelle ægteskaber og holde fast i USA's stærke støtte til Israel, hvor de tror, at Gud vil samle jøderne, før Jesus igen kan vise sig på jorden. Og på de punkter har præsident Trump leveret, mener de.

- De ting, som han har gennemført som præsident, har været præcis, hvad han lovede. Han har gjort meget for os og for vores trosbaserede holdninger, siger Al Gilbert, som er en del af menigheden i pastor Cahns kirke.

Han peger på Trumps anerkendelse af Jerusalem som Israels hovedstad; på de mange udnævnelser af konservative dommere til de føderale domstole og højesteret, som vil præge udviklingen i USA i generationer frem, fordi dommerne er udnævnt på livstid. Og på den bølge af modstand mod abort, som bruser i en række sydstater og i Midtvesten.

Trump er en 'baby-kristen'

- Jeg tror ikke, at Trump har planlagt tingene, som de er sket, siger pastor Cahn.

- Men han er omgivet af genfødte evangelisk kristne, som påvirker ham. Han er blevet den præsident i nyere tid, som er mest imod abort. Han er blevet den stærkeste støtte af Israel måske nogensinde, og han går fuldstændigt ind for religiøse frihedsrettigheder: Alle nøglepunkter for os, som han kæmper for, på trods af ham selv og hans fortid, siger pastor Cahn.

I den udtalelse ligger en erkendelse af, at levemanden Donald Trump ikke var førstevalget for mange genfødte kristne ved valget i 2016. Men otte ud af ti hvide, evangeliske vælgere har stemt på en republikansk præsident de sidste 20 år, og det gjorde de også, da Trump endte med at være partiets kandidat.

Men det betyder ikke, at de troende i pastor Cahns kirke ikke kunne ønske sig en mere from person i Det Hvide Hus.

- Vi må bede for, at Guds vilje vil ske igennem ham. Selvfølgelig ville vi ønske os en meget troende person i den rolle. Det ville være vidunderligt. Men jeg tvivler ikke på, at Gud har en plan med ham, siger kirkegængeren Pam Richardson.

Medlemmerne af menigheden undskylder Trumps opførsel med, at han er en 'baby-kristen' - altså kun på vej til at blive genfødt - og de gør, hvad de kan for at hjælpe Trump på rette spor ved at bede for ham.

- Det er en langsom proces. For han var ikke altid en Guds mand. Men Gud har en plan med ham, siger Peter Bern.

Pam Richardson og Peter Bern tror, at Gud vil udføre sine gerninger via Donald Trump i Det Hvide Hus - og de beder begge for ham.

Redder Trump republikken - eller det modsatte?

Med et nyt præsidentvalg i sigte og et USA mere splittet end nogensinde i nyere tid er det store spørgsmål nu, om Guds plan med Trump er, at han skal redde republikken - eller det modsatte.

Skal man følge pastor Jonathan Cahns historiske parallel fra Det Gamle Testamente, så var Kong Jehus opgave at redde det antikke Israel fra moralens forfald, fra afgudsdyrkelse og synd - på samme måde som præsident Trump nu skal styre USA tilbage til dets kristne, konservative rødder.

Men - hvis alt, hvad Amerika nu gennemlever virkelig er et spejlbillede af, hvad det antikke Israel gennemgik, så kan man vel også læse ud af biblen, om det lykkes for Trump at redde USA?

- Tja, i gammel tid fortsætter Israel sin vej væk fra Gud, siger pastor Cahn.

- Som nation havde Israel en kort opgangstid med Kong Jehu, men til sidst fortsatte den mod sammenbrud og forfald. Men det betyder ikke, at Amerika ikke kan finde Guds vej igen med Donald Trump. Vi har vores frie vilje, og vi er velsignet af Guds løfter. Men vender vi os fra Gud, så bliver de velsignelser trukket tilbage - og så kan det være enden på det amerikanske imperium, slutter han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk