Gennembrud på vej: I Malawi skal vaccine redde millioner fra at dø

Det sydøstafrikanske land ruller som det første land nogensinde en malaria-vaccine ud i stor skala.

Et barn får den første malaria-vaccine. Håbet er, at 120.000 børn vil blive vaccineret inden for det næste år alene i Malawi. (Foto: AMOS GUMULIRA © Scanpix)

Hvert år dør over 400.000 mennesker af malaria. Størstedelen af dem er børn, og langt de fleste – 250.000 af dem – børn fra Afrika.

Derfor var det i går en glædens dag i Malawi, der som det første land i verden, nu lancerer en malaria-vaccination til børn op til to års-alderen.

- Når vi ruller vaccinen her ud efter pilotfasen, vil den kunne forhindre millioner af mennesker i at få malaria, siger Michael Kayunge fra Malawis sundhedsministerium til nyhedsbureauet AFP. Til en start forventes vaccinen at kunne redde mere end 120.000 børn om året alene i Malawi.

Udviklet og testet i over 30 år

Vaccinen har været 30 år undervejs og er den første og eneste vaccine, der har kunnet nedbringe antallet af malariatilfælde blandt børn. Ifølge verdenssundhedsorganisationen WHO har kliniske forsøg vist, at vaccinen kan reducere risikoen for smitte med 40 procent.

Der er i den grad brug for vaccinen. Sygdommen er i stigning i en række lande – og alene i Afrika er 219 millioner lige nu smittet med malaria, udtaler Matshidiso Moeti, der er læge og regional direktør i WHO Afrika, til organisationens egen hjemmeside :

- Malaria er en konstant trussel i de afrikanske samfund, hvor den her vaccine nu vil blive udbredt. Sygdommen rammer især de fattigste børn, der har stor risiko for at dø af den.

Han tilføjer, at vaccinen blandt andet skal nå ud til netop de fattigste børn, der normalt ikke har direkte adgang til læger, sygeplejersker og andre sundhedsfaciliteter, der kan redde deres liv, når de rammes af sygdommen.

Flere lande vil følge trop

Verdensundhedsorganisationen WHO skriver, at vaccinen skal ses som et supplement til den indsats mod malaria, som organisationen allerede anbefaler –for eksempel brugen af myggenet sprøjtet med insektgift.

Ifølge WHO er kampen mod malaria blevet besværliggjort af myg, der er blevet resistente overfor sprøjtemidlerne. Derfor er nye metoder mod sygdommen nødvendige, hvis malaria en dag skal udryddes fuldstændigt.

I løbet af de næste to uger vil også Ghana og Kenya begynde af vaccinere børn i højrisikoområder. Målet er, at vaccinen når ud til 360.000 børn om året i Malawi, Ghana og Kenya.

De tre afrikanske lande er udvalgt, fordi de har mange tilfælde af sygdommen og samtidig har effektive malariaprogrammer.

RTS,S-vaccinen

  • RTS,S-vaccinen skal i første omgang gives til børn i alderen 0-2 år.

  • Vaccinen består af fire doser – tre af dem gives i alderen fem til ni måneder, mens den sidste dose gives omkring barnets to-års fødselsdag.

  • Vaccinen er rettet mod parasitten plasmodium falciparum, der er den mest dødelige parasit i verden og den mest udbredte i Afrika.

  • Pilotprogrammet er koordineret af verdensundhedsorgansationen WHO i samarbejde med sundhedsministerierne i Malawi, Ghana og Kenya samt en række lokale og internationale partnere.

  • Kilde: verdenssundhedsorganisationen WHO.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk