Genvalg af Abe vil betyde hårdere kurs over for Nordkorea

Hård retorik over for Nordkorea har givet Shinzo Abe medvind i kampen for et genvalg som premierminister.

Japans premierminister Shinzo Abe fortsætter ved magten efter endnu en valgsejr. (Foto: Toru YAMANAKA © Scanpix)

Shinzo Abe har ved dagens parlamentsvalg i Japan sikret sig sin fjerde periode som Japans premierminister. Det tyder målinger på ifølge tv-stationen NHK i hvert fald på.

Dermed kan Abe blive den længstsiddende premierminister i Japans historie.

Abe vil opruste missilforsvar

Shinzo Abe udskrev valget mere end et år før tid. Officielt var begrundelsen, at han ville have et stærkere mandat til at håndtere krisen med Nordkorea, efter landet i flere omgange har sendt missiler tværs hen over den japanske ø Hokkaido.

- Abe vil bruge sin valgsejr til at føre en endnu hårdere kurs over for styret i Pyongyang, vurderer DR's Asienkorrespondent Philip Khokhar.

- Han er kendt som en udenrigspolitisk høg, der ikke vil være eftergivende over for Nordkorea. Tværtimod vil han opruste landets missilforsvar og afsætte flere penge til landets forsvar.

Det har længe været Abes drøm at opruste det japanske forsvar og ændre landets forfatning fra 1947, der forbyder Japan at have en egentlig hær.

Hård kurs støttet af japanerne

Derudover vil Abe fortsætte det tætte forhold til USA's præsident Donald Trump, hvis hårde retorik over for Nordkoreas leder Kim Jung-Un bliver fuldt støttet af den japanske premierminister, forklarer Philip Khokhar.

- Shinzo Abe tilhører en fløj der synes, at Trumps bombastiske udmeldinger er ok. Sammen med USA vil Abe lægge en hårdere kurs for at presse kineserne til at gennemføre sanktioner over for Nordkorea.

Abes løfter om en hårdere kurs over for Kim Jung-Uns styre har været med til at sikre ham sejren ved dagens valg.

- Der er en bred frygt for Nordkorea blandt japanerne, efter at styret sendte missiler hen over Hokkaido. Selvom dele af Japan taler for mere dialog, er den brede befolkning godt tilfreds med en premierminister der har lagt en hård kurs, forklarer Philip Khokhar.

Ingen reel opposition i Japan

Shinzo Abes Liberal-Demokratiske Parti fik ikke meget modstand ved valget på trods af, at Abe ikke specielt vellidt blandt japanerne efter en række skandaler.

- Oppositionen stod meget svagt i valgkampen. Den stærkeste modkandidat var Tokyos guvernør Yuriko Koike, der startede sit eget parti for to år siden og dermed ikke havde partiapparatet klar til at kunne slå Abe, fortæller Asien-korrespondent Philip Khokhar.

- Men hun er populær, og hun kan stå stærkere om et år, hvilket er grund til at Abe udskrev valg nu.

FacebookTwitter