George Floyds bror til Kongressen: Politiet bør være løsningen og ikke problemet

Philonise Floyd aflagde vidneudsagn dagen efter broderens begravelse og kaldte på handling fra politikerne.

Flere gange var der lange pauser. En hånd, der tørrede den blanke isse og de tårevædede øjne, og en stemme, der knækkede over.

Udover et gråt jakkesæt havde han et mundbind på med et billede af broderen og med dennes sidste ord i live: "Jeg kan ikke trække vejret".

Dagen efter broderens begravelsesceremoni i Houston, Texas, sad Philonise Floyd onsdag og aflagde vidneudsagn foran et retsudvalg i Repræsentanternes Hus - den ene del af den amerikanske kongres:

- Jeg er træt. Jeg er træt af smerten. Smerten man føler, når man ser sin storebror dø, mens han trygler om hjælp. Jeg er her for at bede jer om at stoppe det. Stoppe smerten og stoppe trætheden. George blev ignoreret, da han bad om hjælp. Lyt til det, jeg siger til jer nu. Til det, der bliver sagt i gader over hele verden.

Philonise Floyd bar et mundbind med et billede af sin bror og dennes sidste ord: Jeg kan ikke trække vejret. (Foto: © pool, Scanpix)

- Hvad er en sort mands liv værd?

Dagen efter George Floyds begravelsesceremoni er retsudvalget gået i gang med at høre vidneudsagn fra både menneskerettighedsaktivister og embedsmænd fra politiet.

Vidneudsagnene skal bruges i arbejdet med et lovforslag, der skal bekæmpe politivold og race-diskriminering.

Og netop politivolden var noget af det, Philonise Floyd kom ind på i sit vidneudsagn.

George Floyd mistede livet i politiets varetægt i Minneapolis i USA. En video viser, hvordan en betjent trykker sit knæ mod George Floyds hals, mens han ligger på jorden og siger, at han ikke kan trække vejret.

Det skete, efter at en butiksejer havde ringet til politiet og forklaret, at George Floyd tilsyneladende havde forsøgt at bruge en falsk 20-dollarseddel.

- George sårede ingen den dag. Han fortjente ikke at dø på grund af 20 dollars, sagde Philonise Floyd:

- Jeg spørger jer: hvad er en sort mands liv værd? 20 dollars? Det her er 2020. Nok er nok. Vis George ære og lav de nødvendige ændringer, der gør politiet til løsningen og ikke problemet. Hold dem ansvarlige og lær dem at behandle mennesker med empati og respekt.

Forsvarede politiet

Efter at have kondoleret Philonise Floyd, tog flere republikanere politiet i forsvar da han efterfølgende svarede på spørgsmål fra udvalgets medlemmer.

- Langt, langt størstedelen af de ansatte i politiet er hårdtarbejdende, ansvarlige og heroiske, sagde det republikanske medlem Jim Jordan, og hyldede desuden præsident Trumps lederskab.

  • Philonise Floyd i gang med sit vidneudsagn foran medlemmerne. (Foto: © pool, Scanpix)
  • Undervejs diskuterede republikanerne og demokraterne, mens Philonise Floyd sad og lyttede med mundbind på. (Foto: © pool, Scanpix)
  • Flere gange tørrede han tårer væk. (Foto: © pool, Scanpix)
1 / 3

Demokraterne på den anden side vil blandt andet have flere restriktioner for politiets brug af magt og have politiet til at bære kameraer på kroppen.

Mens medlemmerne af udvalget diskuterede frem og tilbage, sad Philonise Floyd og lyttede og kæmpede for at holde tårerne tilbage.

George Floyds død har udløst store demonstrationer over hele verden i protest mod politivold og racisme.

Se nogle af forklaringerne på, at den sorte befolkning i USA er særligt udsat, når politiet tager hårdhændede metoder i brug: