Georgisk tv-vært i rasende udbrud mod Vladimir Putin: 'Må du brænde op i Helvede'

Rusland har krævet en uforbeholden undskyldning for de hårde ord.

Georgiere gik i går på gaden i protest mod landets indenrigsminister, som de mener bør gå af, fordi han tillod politiet at bruge overdreven magt i forbindelse med optøjer i juni, hvor der blev protesteret mod, at et russisk parlamentsmedlem fik taletid i parlamentet i Tbilisi. (Foto: VANO SHLAMOV © Scanpix)

En bramfri tv-vært på den georgiske tv-station Rustavi-2 skabte søndag aften postyr i en direkte udsendelse.

Giorgi Gabunia tog bladet fra munden og sendte en svada i retning af Ruslands præsident, Vladimir Putin.

”Du er en beskidt indtrænger” og ”en hundelort” lød nogle af de harske ord fra den populære nyhedsvært ifølge BBC, inden han også rettede skytset mod præsidentens ophav.

- Din mor er død. Åh, det er en skam. Det er det virkelig. Lad hende brænde i helvede sammen med dig og din far, lød det videre.

Billede fra udsendelsen, hvor værten Giorgi Gabunia sendte en tirade afsted mod Vladimir Putin. (© Rustavi-2)

Du kan se klippet med tv-værtens udbrud her.

Efter udsendelsen samledes en større gruppe demonstranter foran tv-stationens bygning i protest mod udtalelserne.

Store protester mod Rusland

Også en af stationens ledende medarbejdere gik på skærmen og understregede henvendt direkte til kameraet, at georgierne har i sinde at forsvare sig selv og sin uafhængighed fra Rusland.

Kort efter stoppede stationen med at sende af ”sikkerhedsmæssige årsager”, skriver BBC.

Fra russisk side lød der straks krav om en undskyldning fra udenrigsministeriets talsmand Dimitrij Peskov. Han kaldte udtalelserne radikale provokationer møntet på at ødelægge det skrøbelige forhold mellem de to lande.

- Vi finder dem (udtalelserne, red.) fuldstændig uacceptable, og de fortjener at blive fordømt, sagde han.

De to lande har længe haft et anstrengt forhold, og i 2008 blussede det op i en direkte konfrontation over udbryderrepublikken Sydossetien, der har erklæret sig uafhængig af Georgien. En uafhængighed, som Rusland efterfølgende valgte at anerkende.

I sidste måned talte et russisk parlamentsmedlem i det georgiske parlament, og det skabte store protester og gadekampe, da antirussiske demonstranter forsøgte at storme parlamentsbygningen.

Undskyldning fra tv-stationen

Den georgiske præsident, Salomé Zurabisjvili, beskyldte Rusland for at stå bag volden og kaldte den store nabo for ”fjenden og en besættelsesmagt”.

Det gik voldsomt for sig, da demonstranter prøvede at storme parlamentet i Tbilisi i juni, og flere hundrede blev såret i kampene med politiet. (Foto: Irakli Gedenidze © Scanpix)

Modsvaret fra Rusland var at stoppe direkte flyvninger til Georgien, og parlamentsmedlemmer har truet med at forbyde import af georgiske varer.

Russiske turister i Georgien blev bedt om at forlade landet og rejse hjem.

Efter søndagens udfald mod Rusland på tv lagde den georgiske præsident en mere forsonende tone for dagen, og på Facebook opfordrede hun til at afstå fra hadtale og optøjer.

I går udsendte tv-stationen Rustavi-2 så en undskyldning for værten Giorgi Gabunias udtalelser og stemplede dem som et brud på ”de høje standarder, som kanalen står for”.

Facebook
Twitter