Gerningsmand fra Ohio-skyderi fik ven til at købe våbenudstyr

En 24-årig mand købte dele af våbnet, der blev brugt i masseskyderiet i Dayton, men kendte ikke til planen.

Skyderiet i Dayton fandt sted lidt efter klokken 01 lokal tid natten til søndag midt i et kvarter med et aktivt natteliv. (Foto: scott olson © Scanpix)

Den 24-årige mand, der i forrige weekend skød og dræbte ni mennesker i Dayton i delstaten Ohio, fik hjælp fra en ven, som havde købt og opbevaret noget af det udstyr, han anvendte i masseskyderiet.

Anklagemyndigheden i den amerikanske delstat har derfor tiltalt en anden 24-årig mand for at have løjet om sin afhængighed af marihuana på en tilladelse, som gjorde indkøbet af våbenudstyret muligt.

Samtidig er han også tiltalt for ulovligt at være i besiddelse af et våben, meddelte den føderale anklager i Ohio, Ben Glassman, her til aften.

Forældrene måtte ikke kende til våbnet

Han understreger samtidig, at intet dog tyder på, at den 24-årige mand har været involveret i planlægningen af masseskyderiet eller på nogen måde overhovedet har været vidende om, hvad gerningsmanden havde tænkt sig at gøre med det indkøbte våbenudstyr.

Det var dele af dette våben, blandt andet tromlemagasinet, der holder 100 kugler, som den 24-årige ven købte og opbevarede. (Foto: handout © Scanpix)

Ifølge anklagemyndigheden hjalp vennen allerede tilbage i maj gerningsmanden fra Dayton-skyderiet med at købe sikkerhedsvesten og dele af det halvautomatiske våben, som blev anvendt ved skyderiet.

Det var blandt andet tromlemagsinet, som den 24-årige købte og opbevarede for gerningsmanden, der ikke ville have, at hans forældre fandt ud af det. I stedet samlede de våbnet hjemme hos den 24-årige mand, hvis navn myndighederne også har offentliggjort.

De to mænd har kendt hinanden i adskillige år og har ifølge vennens vidneudsagn ved flere lejligheder taget stoffer og røget marihuana sammen.

41 skud på et halvt minut

Det var natten til søndag lokal tid, at gerningsmanden iført skudsikker vest begyndte at skyde omkring sig i et kvarter med en masse restaurationer og barer. På under 30 sekunder nåede han at affyre 41 skud og dræbte i alt ni personer - heriblandt sin egen lillesøster - mens yderligere 27 blev sårede.

Skyderiet i Dayton kostede ni livet og sårede 27 andre. Det var det andet masseskyderi inden for et døgn, efter 22 mennesker blev dræbt i byen El Paso i Texas. (Foto: scott olson © Scanpix)

Anklagemyndigheden bekræftede her til aften, at efterforskningen stadig er i fuld gang.

Der er endnu ikke blevet offentliggjort klare oplysninger om gerningsmandens motiv for skyderiet, men det amerikanske forbundspoliti, FBI, meldte i sidste uge ud, at der er beviser for, at gerningsmanden havde interesse i og undersøgt "voldelige ideologier".

Facebook
Twitter