Gerningsmand med bue og pil var kendt af efterretningstjenesten

Norsk efterretningstjeneste siger, at angreb i går ligner en terrorhandling.

Blomster og lys til minde for ofrene for angrebet i går i centrum af Kongsberg. (Foto: TERJE PEDERSEN © Ritzau Scanpix)

Den mand med dansk statsborgerskab, der i går dræbte fem personer i den norske by Kongsberg, var i forvejen kendt af efterretningstjenesten PST.

Det oplyser tjenesten på et pressemøde her til eftermiddag.

PST-chef Hans Sverre Sjøvold vil dog ikke oplyse, hvordan man kendte til ham, eller hvor længe han havde været i tjenestens søgelys.

- Vi arbejder selvfølgelig også med at finde ud af, om det kan inspirere andre til at gennemføre terror. Det er noget, vi har stort fokus på nu, siger PST-chefen.

Han tilføjer dog også, at der lige nu ikke er tegn på, at det skulle være tilfældet.

PST-chef Hans Sverre Sjøvold på pressemødet her til eftermiddag. (Foto: NTB © Ritzau Scanpix)

Den 37-årige mand blev anholdt i aftes efter at have angrebet en række personer med blandt andet bue og pil.

DR har fået aktindsigt i retsbøger fra Norge, der viser, at han tidligere er dømt for flere forskellige forhold.

I 2012 blev han blandt andet idømt 60 dages betinget fængsel for groft tyveri og erhvervelse og brug af narkotika. I domsafsigelsen fra 2012 fremgår det desuden, at han tidligere er dømt for lignende forhold.

Sidste år fik han derudover forlænget et tilhold mod sine forældre, som han ifølge dommen havde optrådt truende overfor. Her står der blandt andet, at han truede med at dræbe sin far, og at han efterlod en revolver på forældrenes sofa, før han gik.

Bekymringer om radikalisering

Den lokale politichef, Ole Bredrup Sæverud, sagde tidligere i dag på et pressemøde, at der tidligere har været bekymringer om, at manden, der er konverteret til islam, var blevet radikaliseret.

Hverken politiet eller efterretningstjenesten kan dog sige noget med sikkerhed om motivet.

- Der er ingen tvivl om, at som handlingen fremstår, kan det være en terrorhandling, men det er vigtigt, at efterforskingen pågår, så vi kan få afklaret den sigtedes motiv, siger PST-chefen, Hans Sverre Sjøvold.

Der bor omkring 27.000 mennesker i Kongsberg, der ligger 80 kilometer sydvest for Oslo.

Selvom man altså undersøger, om andre kan være blevet inspireret af angrebet i går, ændrer det ikke på efterretningstjenestens vurdering af terrortruslen mod Norge.

- Trusselsbilledet vurderes fortsat som moderat, lyder det fra Arne Christian Haugstøyl, der er chef for kontraterror i PST.

Dræbte efter konfrontation med politi

Den 37-årige mand er dansk statsborger, men er opvokset i Norge. Den lokale politichef sagde på et pressemøde tidligere i dag, at man ikke ved, om han tidligere har opholdt sig i Danmark.

Da han i går aftes gik til angreb med blandt andet bue og pil, gik der lidt over en halv time, fra politiet fik anmeldelsen om et angreb klokken 18.13, til manden blev anholdt klokken 18.47.

Men allerede klokken 18.18 konfronterede betjente ham første gang, hvor de blev beskudt med pile. Her lykkedes det gerningsmanden at undslippe. Flere af ofrene blev dræbt efter den første konfrontation med politiet.

De fem ofre blev alle dræbt indendørs i boliger. Det sagde anklager Ann Iren Svane Mathiassen tidligere i dag til norske VG.

- Vi har ikke fået bekræftet, at det var hjemme hos dem selv, men det er ikke sket i butikken, sagde hun med henvisning til, at manden undervejs også havde været i et Coop-supermarked.

Facebook
Twitter