Gerningsmanden i Finland gik efter tilfældige ofre

En mistænkt i sagen er eftersøgt internationalt og menes at være farlig, oplyser politiet.

To kvinder blev dræbt og otte andre personer såret i et knivstikkeri, der efterforskes som terrorrelateret. (Foto: Markku Ojala © Scanpix)

Da 10 personer i går blev ofre for et knivstikkeri i den finske by Turku - også kendt som Åbo - var de sandsynligvis tilfældigt udvalgt.

Det oplyser finsk politi ifølge det finske medie Yle på et pressemøde.

Otte personer blev såret i knivstikkeriet, og to personer blev dræbt. Begge de dræbte og seks af de sårede er kvinder. Blandt de sårede er en svensker, en italiener og en britisk statsborger, mens de sidste fem er finner.

Den hovedmistænkte bag knivstikkeriet er ifølge politiet en 18-årig marokkaner, der kom til Finland i 2016 og var i gang med at få behandlet sin asylansøgning. Få minutter efter, at politiet havde modtaget anmeldelsen om knivstikkeriet, skød politiet mod den hovedmistænkte, der blev ramt i benet og efterfølgende er blevet anholdt og har modtaget behandling på hospitalet.

En er internationalt eftersøgt

Derudover er en person efterlyst internationalt. Politiet har ikke oplyst, hvorfor han er eftersøgt, men at den efterlyste sandsynligvis befinder sig udenfor Finland og mistænkes for at være farlig, oplyser på politiet.

Finsk politi samarbejder med Europol i forbindelse med efterforskningen af angrebet.

Politiet har anholdt fire andre marokkanske statsborgere i en lejlighed i Åbo. Det er uklart, om og hvordan de er forbundet til angrebet.

- Men de har været i kontaktet med den hovedmistænkte, sagde kriminaloverkommissær Markus Laine fra Centralkriminalpolitiet tidligere i dag til nyhedsbureauet AFP.

Tyder på planlagt handling

Ifølge Yle vil politiet ikke gå i detaljer med, hvorfor angrebet bliver betragtet som terrorrelateret, men det har noget at gøre med den måde, som den hovedmistænkte opførte sig på inden angrebet. Politiet vil ifølge Yle ikke kommentere på, hvor længe planlægningen af angrebet har stået på, men at alt tyder på, at det var en planlagt handling.

- Det er sandsynligt, at der er tale om et terrorangreb. Om der er en kobling til Islamisk Stat kommer til at være et af hovedspørgsmålene i efterforskningen, siger en talsmand for sikkerhedstjenesten på et pressemøde ifølge Yle.

Det er første gang, at en forbrydelse i Finland bliver efterforsket som terrorrelateret, og det undersøges, om angrebet har forbindelse til andre angreb i Europa. Politiet kan ikke på nuværende tidspunkt kommentere på, om det er tilfældet.

Finland forstærkede i går politiets beredskab og grænsebevogtningen blev skærpet.