IS-gidsel Daniel Rye ikke skræmt: Rejser ud igen

Den 26-årige fotograf var gidsel hos Islamisk Stat i 13 måneder. Nu rejser han til Sydsudan for at fotografere.

Freelance-fotografen Daniel Rye Ottosen blev holdt som gidsel i Syrien i 13 måneder. (Foto: NILS MEILVANG © sCANPIX)

Selv om han sad som gidsel hos Islamisk Stat i Syrien i over et år og oplevede både sult og tortur i sit fangenskab, har den danske fotograf Daniel Rye ikke mistet lysten til at rejse til verdens brændpunkter.

Han er netop vendt hjem fra 14 dages rejse til Sydsudan, hvor interne kampe har sendt op mod to millioner på flugt og endnu flere sulter. Og til februar rejser han derned igen.

Når man har mærket smerte og en del af verdenshistorien tæt på, som jeg har, så er det svært at komme hjem til Danmark og fotografere katte og elevportrætter.

Daniel Rye, fotograf

- Jeg kan godt forstå, at folk sikkert tænker ’Hold kæft, en idiot’. Men når man har oplevet konsekvensen af storpolitik, når man har mærket smerte og en del af verdenshistorien tæt på, som jeg har, så er det svært at komme hjem til Danmark og fotografere katte og elevportrætter, fortæller Daniel Rye i Radiofortællinger på P1.

- Så har man bare mærket en del af verden på en måde, som man ikke lige kan glemme. Og det gør også, at man får lyst til at deltage mere i den.

Forstår verden på en anden måde

Den danske freelancefotograf blev kidnappet i Syrien i maj 2013, under et døgn efter han var rejst dertil.

De voldsomme oplevelser, der er beskrevet i Puk Damsgårds bog ’Ser du månen, Daniel’, har selvfølgelig gjort ham bange, siger han, men de har ikke skræmt ham fra at rejse ud, hvor der er krige og konflikter. Tværtimod.

Han har fået lyst til at rejse ud i verden, fordi han mener, at han forstår den på en anden måde end fx den kameramand, han mødte på sin tur.

Radiofortællinger: Ved radiatoren

Terrororganisationen Islamisk Stat tog Daniel Rye som gidsel i 13 måneder. Radiofortællinger har talt med ham - hør udsendelsen her.

Kameramanden havde været ude i en flygtningelejr og udtrykte forundring over, at en sultende pige ikke kunne finde ud af, at sætte ord på, hvordan det er at sulte.

- Så sagde han, at det virkelig var svært at få hende til at fortælle om sine følelser. ’Det er som om, de ikke kan finde ud af at snakke om følelser’. Og jeg sidder og tænker: Wouw, han har måske været der i ti minutter, og så vil han gerne have at vide, hvad det vil sige at sulte.

IS havde deres grunde

Daniel Rye siger til P1, at han ikke har lyst til at rejse tilbage til Syrien, men gerne rejse til lande, der har brug for en stemme, som det han kan give med sit kamera.

Men han bruger ikke tid på at være bitter på sine gidseltagere. De har haft deres grunde til at gøre som de gjorde.

- De fleste mennesker gør noget af en grund, de gør det ikke bare for at gøre det.

Mange af de mennesker, der kommer fra Syrien til Danmark, har oplevet noget, der er meget værre end det, jeg har oplevet.

Daniel rye

- Jeg siger ikke, at jeg forstår, hvorfor Islamisk Stat gjorde, som de gjorde. Men jeg kan se, at der måske har været en grund til, at de syntes, at de kunne retfærdiggøre at gøre det, som de nu engang har gjort ved os.

Handler ikke om ham som person

Og så vil han ikke have, at hans fangenskab skal handle om ham som person. Det var led i en større politisk handling.

- Mange af de mennesker, der kommer fra Syrien til Danmark, har oplevet noget, der er meget værre end det, jeg har oplevet.

- Bare fordi jeg har lyst hår og blå øjne, så gider folk at lytte til mig, fordi de kan identificere sig med mig.

Daniels familie betalte i alt 2,04 millioner euro til Islamisk Stat for at få ham løsladt.