Spion forgiftet i Storbritannien

Giftdrabsforsøg på dobbeltagent er et tydeligt signal: Ingen slipper af krogen

En russisk dobbeltagent og hans datter blev i søndags forsøgt dræbt med nervegas i Salisbury i Storbritannien.

Sergei Skripal undslap en fængselsdom for forræderi og flyttede til Storbritannien med sin familie. (Foto: Stringer . © Scanpix)

Uanset hvad du gør, så er du aldrig så langt væk, at vi ikke kan nå dig.

Sådan kan drabsforsøget på den tidligere russiske spion Sergei Skripal og hans datter, Yulia, tolkes - i hvert fald hvis angrebet viser sig at være udført af Rusland.

Det vurderer Mikkel Storm Jensen, som er ekspert i blandt andet ukonventionel krigsførelse ved Forsvarsakademiet.

- Det er systemets lange hånd, der rækker ud over landegrænser og kan nå dig, uanset hvor du er henne. Selvom du er sluppet ud, så skal du ikke tro, at du er af krogen, siger han.

Lang tradition

Sergei og Yulia Skripal blev søndag fundet livløse på en bænk i Salisbury, Storbritannien, og er fortsat indlagt på intensiv afdeling i kritisk tilstand.

Ifølge britisk politi var de to blevet udsat for et overlagt mordforsøg ved brug af nervegift.

Det er endnu uvist, hvem der står bag angrebet på den tidligere dobbeltagent og hans datter. Men er angrebet udført af russiske agenter, er metoden ingen overraskelse.

Rusland har nemlig en lang tradition for at skaffe sig af med politiske modstandere ved brug af utraditionelle metoder, fortæller Mikkel Storm Jensen.

- De har tidligere myrdet afhoppere og dobbeltagenter ved brug af ret eksotiske midler - radioaktive stoffer eller meget stærke opblandinger af nikotin.

Og netop Skripal er et oplagt mål. Han har nemlig en fortid som oberst i det russiske militærs efterretningstjeneste, men blev i 2006 idømt 13 års fængsel for højforræderi.

Anklagen lød på, at han skulle have lækket fortrolige oplysninger om russiske agenter til den britiske efterretningstjeneste, MI6.

Fire år senere, i 2010, blev Spirak en del af en spionudveksling og blev frigivet. Kort efter startede han og hans familie deres nye liv i Storbritannien.

Et tydeligt signal

Hvis det er russerne, der står bag drabsforsøget på Skripal, er det meget karakteristisk - og et signal, der ikke kan misforstås, fortæller Mikkel Storm Jensen.

- Man efterlader på sin vis en seddel om, at det var os, der gjorde det - uden at man alligevel har sagt, hvem det var. Miljøet ved godt, hvem der har gjort det, siger han.

- De kunne have slået ham i hovedet med en hammer, og så var der aldrig nogen, der havde fundet ud af, hvem det var. Men når man gør det på den her måde, så er det også for at sende et signal, siger han.

Rusland har afvist ethvert kendskab til drabsforsøget på Skripal og hans datter.

Skripal-familien har inden for for få år mistet flere familiemedlemmer. For to år siden døde Skripals storebror i Moskva og sidste juni hans søn, Alexander. Han døde under en ferie i Sankt Petersborg, Rusland, på grund af akut leversvigt.

Myndighederne har ikke frigivet yderligere oplysninger om, præcis hvilken type nervegas, der er blevet brugt til at forgifte Sergei og Yulia Skripal.

Her kan du læse mere om de to mest almindelige nervegasser:

SARIN

 • Nervegas.

 • En menneskeskabt farveløs, lugtfri væske, som let fordamper.

 • Regnes for en af verdens farligste nervegasser og anses som masseødelæggelsesvåben af FN.

 • Angriber nervesystemet.

 • Medfører i første omgang kvælningsfornemmelser, brystsmerter, åndenød og løbende næse. Efterfølgende mister ofret kontrol over alle kropfunktioner. Til slut går vedkommende i krampe, dernæst bevidstløshed som følges af kvælning.

 • Døden indtræffer på cirka et minut.

VX

 • Nervegas

 • Udviklet i 1950’erne i Storbritannien.

 • En lugtfri, farveløs væske, der minder om olie i tekstur.

 • VX er 100 gange mere dødeligt end Sarin og er også kategoriseret som et masseødelæggelsesvåben.

 • Optages gennem huden og medfører kramper, bevidstløshed, lammelse og kvælning.

 • Blev anvendt i giftdrabet på Kim Jong-Uns halvbror i lufthavnen i Malaysia i februar 2017.

Facebook
Twitter