Gigant-regning venter svenskerne på flygtningekontoen

Flygtningene kommer næsten til at koste lige så meget som sygehusvæsenet i Sverige.

Der er pres på Migrationsverket i Malmö, der er Skånes hovedvej ind i Sverige for de flygtninge, som primært ankommer efter at have rejst gennem Danmark. (Foto: Simon Skipper © Scanpix)

Flygtningestrømmen til Sverige er så voldsom, at den forventede udgift i år på 27,5 milliarder svenske kroner - knap 22 milliarder danske kroner - nu lægger beslag på 3,2 procent af det samlede statsbudget.

Det tilsvarende tal for Danmark er 2,4 milliarder danske kroner og en andel på 0,22 procent af statens budget, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten søndag.

Samtidig venter en kæmperegning næste år, hvor de svenske udgifter mere end fordobles.

I 2016 ventes regningen i Sverige således at blive på godt 60 milliarder svenske kroner, hvilket svarer til 6,4 procent af statens budget, viser en prognose fra Migrationsverket, der svarer til Udlændingestyrelsen i Danmark.

Sammenlignes det med andre tunge udgiftsposter i Sverige, er det mere end regningen for det samlede forsvarsbudget, der ligger på godt 48 milliarder svenske kroner.

Yderligere er flygtningeregningen næsten lige så stor, som prisen på hele Sveriges sygehusvæsen, der koster knap 64 milliarder svenske kroner.

Migrationsverkets prognose forudser yderligere, at regningen stiger til 73 milliarder svenske kroner i 2017, hvilket også vil være niveauet i 2018 og 2019.

Ifølge eksperter, Jyllands-Posten har talt med, er det først nu begyndt at gå op for svenskerne, hvad det koster at tage imod 190.000 flygtninge i år - og at det uundgåeligt vil komme til at gå ud over det svenske velfærdssamfund med færre penge til skole, ældrepleje og socialvæsen.

/ritzau/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk