Gigantisk skjold skal skærme dødbringende reaktor i 100 år

I Ukraine er arbejdere gået i gang med at flytte et nyt skjold hen over nedsmeltet Tjernobyl-reaktor.

Et gigantisk skjold bygget af stål og cement skal nu rykkes på plads over det, der engang var reaktor 4, ved Tjernobyl i Ukraine. (Foto: GENYA SAVILOV © Scanpix)

Klokken var en time og 23 minutter over midnat den 26. april 1986, da en af verdenshistoriens værste atomulykker indtraf.

Et monster blev født på atomkraftværket Tjernobyl, da reaktor 4 nedsmeltede og sendte dræbende mængder af stråling og radioaktive partikler ud over det daværende Sovjetunionen og Europa.

Men selvom reaktoren siden er blevet indkapslet i et tykt lag beton, udgør den her 30 år senere stadig en fare, skriver BBC.

Tjernobyl i dag. (Foto: GLEB GARANICH © Scanpix)

Hvis den ødelagte reaktor inde i det oprindelige beton-sarkofag kollapser, frygter eksperter, at det kan frigive nye skyer af radioaktivt materiale.

Derfor er arbejdere i dag begyndt at flytte et nyt gigantisk skjold bygget af beton og stål ind over reaktoren.

Med kæmpemæssige hydrauliske donkrafte vil det tage fem dage at flytte skjoldet, der på grund af faren for stråling ikke kunne bygges på selve reaktor-området.

- Æren for opførelsen af denne enestående teknologiske konstruktion går til ekspertholdet af ingeniører og byggearbejdere, siger Ostap Semerak, der er Ukraines minister for økologi og naturressourcer ifølge BBC.

Over 100 meter højt

Skjoldet måler 275 meter i bredden, 108 meter i højden og har kostet 11 milliarder kroner.

En arbejder på en lift inde i selve skjoldet, mens det var under konstruktion. (Foto: GLEB GARANICH © Scanpix)

Det er bygget for at sikre, at der ikke siver radioaktivt materiale ud fra Tjernobyl, og planen er, at det skal kunne holde de værste skadelige partikler inde i resten af dette århundrede.

Når den gigantiske kappe er plads over Tjernobyl, vil man begynde arbejdet med at nedtage dele af reaktoren.

Udviklingsbanken, European Bank for Reconstruction and Development (EBRD), der leder projektet, kalder skjoldet for "den største, bevægelige landbaserede konstruktion, der nogensinde er bygget".

Se et kort klip fra flytningen af skjoldet her under:

https://twitter.com/EBRD/status/798216765767614464