Gigantisk stålskelet er sænket ned over Tjernobyl-reaktor

En høj og tung metalkonstruktion over reaktor i Tjernobyl skal beskytte generationer af europæere, lyder det fra Ukraine.

Det kæmpestore stålskelet over reaktor 4 på atomkraftværket i Tjernobyl skal kunne modstå tornadoer, jordskælv og temperaturforskelle fra 43 graders frost til 45 graders varme. (Foto: sergei supinsky © Scanpix)

Ukraine har afsløret verdens største flytbare metalstruktur, som er placeret over den fjerde ødelagte reaktor på atomkraftværket i Tjernobyl, og som skal beskytte generationer af europæere.

Østbanken - eller den europæiske udviklingsbank EBRD - har været hovedsponsor på projektet, som har taget fem år at færdiggøre.

Metalkonstruktionen, som blev færdigg i dag, er 108 meter høj, og dermed højere end Frihedsgudinden i New York. Med en vægt på 36.000 ton er den tungere end Eiffeltårnet.

Strukturen, som har kostet 1,5 milliarder euro at opføre, er sat ned over en eksisterende og delvis ødelagt struktur, som Sovjetunionen byggede i al hast efter atomkatastrofen 26. april 1986.

Byggeriet af stål- og betonkonstruktionen er foregået hundredvis af meter væk fra reaktoren, da det ikke ville være sikkert for arbejderne at befinde sig ved det gamle atomkraftværk i særlig lang tid ad gangen.

Skjoldet er bygget til at kunne modstå tornadoer, jordskælv og temperaturer fra 43 graders frost til 45 graders varme. Efter planen skal det kunne holde i mindst 100 år.

Under den nuværende indkapsling af reaktor fire ligger en særdeles radioaktiv masse.

Omkring 5000 ton sand, bly og svag syre, der blev kastet ned fra helikopter i ugerne efter ulykken, har blandet sig med over 200 ton uran og skabt en lavaagtig substans.

/ritzau/AFP