Girl Power foran Big Ben: Nu får 11 mandlige politikere selskab af én kvinde

Den første statue af en kvindelig politiker er blevet rejst på Parliament Square i London.

Mandlige politiske ikoner som Winston Churchill, Mahatma Gandhi og Nelson Mandela får nu selskab af Millicent Fawcett på Parliament Square i London. (Foto: HANNAH MCKAY © Scanpix)

I år er det præcis 100 år siden, at de britiske kvinder fik lov til at stemme ved valgene.

Det skete efter, at landets kvindelige stemmeretsforkæmpere i årtier havde kæmpet for retten til at kunne afgive deres stemmer.

Den historiske begivenhed blev i dag markeret på Parliament Square i London, hvor det britiske parlament og Big Ben blandt andet hører hjemme.

Her kunne landets premierminister, Theresa May, afsløre en ny statue af Millicent Fawcett, som var en af hovedkræfterne bag den fredelige gren af bevægelsen, de såkaldte suffragists.

- Det er de færreste af os, der kan påstå, at vi har haft en så betydningsfuld og varig indflydelse som Dame Millicent. Derfor er det kun ret og rimeligt, at hun i dag indtager sin plads i hjertet af vores demokrati, fastslog Theresa May, der er den anden kvindelige premierminister i Storbritanniens historie, fra talerstolen.

Theresa May er den anden kvindelige premierminister i Storbritanniens historie. (Foto: HANNAH MCKAY © Scanpix)

Første kvinde på pladsen

Bronzestatuen af Millicent Fawcett er lavet af den prisvindende skulptør Gillian Wearing.

Og det er samtidig den første statue af en kvinde, der får lov til at indtage den historiske plads i den britiske hovedstad.

Indtil i dag stod der nemlig kun statuer af 11 betydningsfulde mandlige politikkere – heriblandt Winston Churchill, Mahatma Gandhi, Nelson Mandela og Abraham Lincoln.

Men for to år siden igangsatte feministen Caroline Criado-Perez en kampagne, hvis mål var at få rejst en statue på pladsen af en af de centrale kvindesagsforkæmpere.

Ser man bort fra statuer af dronning Victoria, er mindre end tre procent af statuerne i Storbritannien af kvinder.

Og der er faktisk flere statuer af mænd, som hedder John til fornavn, end der er af kvinder, viser en optælling, som Caroline Criado-Perez har stået bag.

Den kampagne kulminerede i dag med rejsningen af Millicent Fawcett.

Tidligere har Caroline Criado-Perez haft held med at få forfatteren Jane Austens portræt på den nye 10 pundseddel.

Det var feministen Caroline Criado-Perez, der havde stået i spidsen for statue-kampagnen. Her holder hun tale, mens både Theresa May og Sadiq Khan, der er Londons borgmester, ser med fra sidelinjen. (Foto: HANNAH MCKAY © Scanpix)
FacebookTwitter