Global opvarmning er synlig i Argentina

Gletcherne i det sydlige Argentina bliver mindre i hastigt tempo, og lokale eksperter forudser at de vil være væk om 20 til 30 år.

Argentinas gletschere, som her Perito Moreno, er vigtige for vandforsyningen - og for turismen. Men snart er der ikke mere at se. (Foto: © Orestis Panagiotou, Scanpix)

Gletcherne i det sydlige Argentina bliver mindre i hastigt tempo, og lokale eksperter forudser at de vil være væk om 20 til 30 år.

- Patagoniens gletschere forsvinder generelt, og det er kun de store gletschere, der befinder sig over den permanente snegrænse, der undslipper denne proces, siger den argentinske geolog Jorge Rabassa.

Forskere fra Det Sydlige Center for Videnskabelige Undersøgelser, CADIC, har blandt andet observeret en af gletscherne på Tierra de Fuego. Dens kant har siden 2003 trukket sig flere hundrede meter tilbage, og dens ismasse er blevet stærkt fortyndet.

Den vil kollapse i løbet af de kommende årtier, siger Rabassa, der kan henvise til gletschere, der allerede er væk.

Også en af Argentina største geltschere, den 50 kilometer lange og ti kilometer brede Upsala-gletscher er klart påvirket. I de sidste åriter er den blevet otte kilometer kortere, skriver det spanske dagblad El Pais.

Forskerne har offentliggjort deres resultater i tidsskriftet Ciencia Hoy. De knytter gletschernes bortsmeltning direkte sammen med den globale opvarmning.