Global opvarmning tager fart efter 2009

Britiske forskere advarer om, at det bliver rigtig varmt på kloden efter 2009. Vi vil se den ene vejrrekord efter den anden.

Det bliver rigtig varmt på kloden efter 2009, siger engelske forskere. (Foto: Jacob Hänninen © Jacob Hänninen DR)

Den globale opvarmning tager et kæmpespring efter 2009. Mindst halvdelen af de fem følgende år ventes at overgå rekordåret 1998, som var det hidtil varmeste år i nyere tid, oplyser britiske forskere i en ny rapport.

Klimaeksperter har længe forudsagt en generel ophedning af kloden i det 21. århundrede som følge af drivhuseffekten, men det nye studie går mere i detaljer med, hvad der sandsynligvis vil ske i det årti, der begyndte i 2005.

Forskere fra Met Office, det britiske meteorologiske institut, har udarbejdet en computermodel, der inddrager naturfænomener som El Niño i Stillehavet og andre udsving i oceanernes cirkulation og varmeindhold. Resultaterne offentliggøres torsdag i det videnskabelige tidsskrift Science.

Prognose særdeles nyttig

Hovedforfatteren Douglas Smith siger, at en prognose for dette tiår kan blive særdeles nyttig, fordi perioden udgør planlægningshorisonten for at forbedre infrastruktur, forsikringsordninger, energipolitikken og økonomisk aktivitet.

Heden begynder for alvor efter 2009, mener forskerne. Indtil da vil naturkræfterne opveje den forventede menneskeskabte opvarmning som konsekvens af CO2-udslippet fra afbrænding af fossile brændsler.

For at tjekke deres modeller har forskerne set tilbage til 1982 og sammenlignet virkeligheden med, hvad de ud fra deres modeller kunne "forudsige" om den forløbne periode.

FacebookTwitter