Godt nyt fra Afghanistan

Der er fundet mineraler for et svimlende milliardbeløb i den afghanske undergrund, skriver New York Times. Nu håber man, at de nye fund kan sanere det hårdt prøvede lands økonomi.

Gode nyheder fra Afghanistan er en sjældenhed, og det er stadig for tidligt at juble, men i den afghanske undergrund er der fundet minraler for et ukendt milliardbeløb ifølge amerikanske forskere.

Lithium, guld og andre værdifulde mineraler for tusinder af millarder dollar. Det tal overstiger langt de forventninger, man har haft til fundene.

Revolutionerer økonomien

Fundene kan revolutionere den afghanske økonomi, der bygger på opiumproduktion og nødhjælp.

- Det er åbner for svimlende muligheder, siger den amerikanske general David Patreus, der er chef for de internationale styrker i landet.

- For Afghanistan er det den bedste nyhed i mange år, siger en talsmand for præsident Hamid Karzai.

Nyt Saudi Arabien

Fundet af lithium kan få samme betydning for Afghanistan, som olien har haft for eksempelvis Saudi Arabien. Lithium bruges blandt andet til batterier i mobiltelefoner og er meget vigtig for den moderne teknologi.

Det er geologer fra Pentagon, der har gjort det sensationelle fund. I den afghanske undergrund er der også - ud over guld og lithium - rige forekomster af kobolt og jern.Nyt minecentrumDer er dog et stykke vej endnu før produktionen kan gå i gang. Der skal investeres store beløb i udvindingen, men flere eksperter regner med at Afghanistan kan blive et nyt minecentrum.

Minedriften kan blive landets redning fra krig og ulykke - med mindre der udbryder nye kampe om mineralerne.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk