Google får EU's største bøde nogensinde: Virksomheden skal betale 32 mia. kr

EU har kulegravet søgegigantens praksis med at presse telefonproducenter til at forinstallere Googles søgemaskine.

Google skal ophøre med at binde Android-telefonproducenter til selskabets søgemaskine inden for 90 dage.

EU-kommissionen har pålagt Google en bøde på 32 milliarder kroner for konkurrenceforvridning i forbindelse med selskabets Android-styresystem til mobiltelefoner.

Bøden er den største bøde givet af EU nogensinde.

Ifølge EU's konkurrencekommissær, tidligere radikal formand, Margrethe Vestager, har søgegiganten ulovligt lagt pres på telefonproducenter for at sikre Googles søgemaskine markedsdominans.

- Denne praksis har fornægtet rivaler chancen for at udvikle og konkurrere, lyder det fra Margrethe Vestager i en pressemeddelelse.

- De (Google, red.) har nægtet europæiske forbrugere fordelene ved effektiv konkurrence på det vigtige mobilområde. Dette er ulovligt under EU's monopol-regler, siger Vestager.

Tre års kulegravning

Den rekordhøje bøde kommer på baggrund af tre års kulegravning af Android-styresystemet fra EU-kommissionen.

Den modtog i 2015 en klage fra brancheorganisationen Fairsearch over, at Google presser mobiltelefonproducenter til blandt andet at forinstallere selskabets søgemaskine.

Google har gjort søgemaskinen til en forudsætning, hvis brugerne skal have adgang til at købe programmer gennem Google app-forretningen Play.

Desuden betalte Google producenterne for at levere deres Androidtelefoner, med flere Google-tjenester installeret i forvejen, i håb om at binde dem ind i selskabets "økosystem" og lede deres trafik til Googles søgemaskine.

En tredje punkt, Margrethe Vestagers folk har undersøgt, er Google praksis med at forhindre, at producenterne installerede andre styresystemer baseret på Androids åbne kildekode.

Tre måneders frist

I dagens afgørelse vurderer EU-kommissionen, at disse krav til mobilproducenter var ulovlige og skal ophøre inden for 90 dage.

Sker det ikke, vil Google blive idømt yderligere bøder, lyder det fra konkurrencekommissæren.

- Kommissionen er ved at udvikle en klar linje i konkurrencepolitiken, som skal sikre, at der er fri konkurrence på internet, telefoni og techområdet, sagde DR's EU-korrespondent Ole Ryborg tidligere i dag.

Google appellerer EU-afgørelsen, lyder det i en første reaktion fra søgegiganten.

- Android har skabt mere frit valg for alle - ikke mindre. Det er et levende økosystem med let adgang til innovation og lave priser - netop klassiske kendetegn ved sund konkurrence, lyder det i en udtalelse til DR.

Også EU-kommissionens næststørste bøde blev givet til Google. Det var i juni 2017 og bøden var på 18 milliarder kroner.