Google får rekordstor bøde af Vestager

Margrethe Vestager har givet Google en bøde på 18 milliarder kroner.

Her kan du se Margrethe Vestager fortælle om bøden.

Konkurrencekommissær i EU, Margrethe Vestager, har uddelt en bøde på 2,42 milliarder euro, svarende til 18 milliarder kroner til Google.

Det er en rekordstor bøde, da den hidtil største bøde blev givet til Intel i 2009. De skulle betale 1,06 mia. euro - 7,9 mia. kroner - for at have brugt sin position på markedet for computerchips til at holde rivaler væk.

Google får bøden for at favorisere sin egen prissammenligningstjeneste, når europæerne søger på Google.

- Googles adfærd er ulovlig efter EU's konkurrenceregler. Selskabet har frataget andre virksomheder muligheden for at konkurrere på egne meritter og innovere, og – hvad der er endnu vigtigere – det har frataget de europæiske forbrugere et reelt valg mellem tjenester og forhindret dem i at opnå alle fordelene ved innovation, sagde Margrethe Vestager i en pressemeddelse fra EU-kommissionen.

EU-kommissionen vil også have Google til at ændre sin søgeplatform inden for 90 dage. Den skal ændres, så konkurrenter får samme behandling, når søgeresultater præsenteres for de europæiske brugere.

Afgørelsen falder syv år efter, sagen gik i gang.

I november 2010 åbnede EU-kommissionen en officiel undersøgelse af Google, der skulle klargøre om firmaet havde misbrugt sin dominerende position på det europæiske marked, hvor Google står for 90 procent af alle internetsøgninger i Europa.

Google er uenige i afgørelse

Margrethe Vestager overtog sagen mod Google som ny kommissær i 2014. Inden da var det forsøgt forlig tre gange, men alle tre gange blev det droppet.

Selvom Google nu er blevet idømt en bøde, forventes det juridiske slagsmål at fortsætte i flere år endnu, da Google kan bringe EU-Kommissionens afgørelse videre for EU-domstolen.

Googles seniorvicepræsident, Kent Walker, udsendte en kort meddelse på baggrund af afgørelsen.

- Vi er respektfuldt uenige i afgørelsen, der er offentliggjort i dag. Vi vil kigge på Kommissionens afgørelse i detaljer, mens vi overvejer at appellere, og vi ser frem mod at fortsætte med at fremføre vores sag,« står der i meddelelsen.