Google lukker Google+ efter omfattende sikkerhedsbrud

Google opdagede i foråret et hul i datasikkerheden for brugere af Google+, men selskabet valgte at tie stille.

(ARKIV) En fejl i noget software tillod eksterne it-udviklere at tilgå oplysningerne bag profiler i Google+. (Foto: © DADO RUVIC, Scanpix)

Fra 2015 til marts 2018 var oplysninger om flere hundrede tusinde brugere på Googles sociale netværk, Google+, tilgængelig for uvedkommende. Da Google blev opmærksom på det, valgte Google ikke at oplyse brugerne om blottelsen.

Det skriver avisen Wall Street Journal på baggrund af anonyme kilder, der ifølge avisen har kendskab til episoden, samt dokumenter, som avisen er kommet i besiddelse af.

Som følge af blottelsen har Google mandag aften dansk tid valgt at lukke Google+ helt ned for brugerne. Det skriver selskabet på sin hjemmeside.

Lukkede hullet uden offentlighedens viden

Blottelsen opstod, fordi en fejl i noget software tillod eksterne it-udviklere at tilgå oplysningerne bag profiler i Google+.

I marts 2018 opdagede Googles egne folk fejlen og lukkede hullet. Google-ledelsen valgte dog ikke at oplyse offentligheden eller sine brugere om blottelsen.

Ifølge Wall Street Journals materiale tog ledelsen den beslutning, fordi den frygtede konsekvenser fra lovgivere i USA.

Beslutningen rundede endda topchef Sundar Pichais bord ifølge Wall Street Journal.

Der er ifølge Googles undersøgelse ikke nogen, der har benyttet blottelsen til at hente oplysningerne.

Adgang til private oplysninger

Avisen skriver, at det forventes, at Google vil annoncere, at eksterne udvikleres adgang indskrænkes.

Blottelsen gav adgang til brugernes navn, email, bopæl, arbejde, køn og alder.

Ifølge Wall Street Journals opdagelser frygtede Google, at blottelsen ville få samme konsekvenser som sagen om Cambridge Analyticas brug af oplysninger skaffet fra et andet socialt medie, nemlig Facebook.

Her måtte Facebook-stifter og -chef Mark Zuckerberg forklare sig i Kongressen i USA og EU-Parlamentet i Bruxelles.

Derudover besluttede Google at holde blottelsen hemmelig af tre grunde:

Selskabet kunne ikke identificere, hvilke brugere som skulle oplyses om blottelsen. Hvorvidt der var bevis af misbrug. Og hvorvidt brugere eller udviklere havde mulighed for at beskytte sig bedre, hvis de fik oplysningen.

Google Danmark oplyser til DR Nyheder, at Google+ lukker på grund af en blanding af sagen og det faktum, at tjenesten aldrig er blevet en succes.

- Gennemgangen pegede dog på nogle væsentlige udfordringer i at drive og opretholde et vellykket Google+, som lever op til brugernes forventninger. I lyset af de udfordringer - og det meget begrænsede brug af tjenesten - har vi besluttet at lukke kundeversionen af Google+, oplyser Google.

/ritzau/Reuters