Göteborg ruster sig til nynazistisk demonstration

Den svenske storby forventer op mod 10.000 moddemonstranter - heriblandt danskere.

Politiet i Göteborg forbereder sig på de demonstrationer, som vil præge byen lørdag. (Foto: 10510 Jonas Dagson/TT © Scanpix)

Indbyggerne i Göteborg holder lørdag formiddag vejret, inden tusindvis af demonstranter senere på dagen vil indtage storbyens gader.

Anledningen er, at den nynazistiske organisation Nordiska Motstandsrörelse – Nordisk Modstandsbevægelse - lørdag middag afholder en demonstration.

Organisationen har til politiet oplyst, at der kan komme alt fra 20 til 2.000 deltagere og forventer, at det bliver den største nazistdemonstration i Göteborg siden 2. verdenskrig.

Allerede lørdag morgen er de nazistiske sympatisører kommet i karambolage med politiet, som har anholdt flere, skriver Expressen.

Moddemonstranter er rejst til Göteborg

Ifølge Aftonbladet forventer man, at omkring 100 nazistiske sympatisører vil deltage i demonstrationen, mens omkring 10.000 mennesker ventes at deltage i moddemonstrationer.

I Facebook-begivenheden ”Inga nazister i Göteborg”, som er organiseret af Göteborgs Antifascistiska Front har 11.000 personer således meldt deres deltagelse i en moddemonstration.

Göteborgs Antifascistiska Front tager ifølge Expressen principielt ikke afstand fra vold, men skriver i sin indbydelse, at ”vores manifestation vil blive gennemført under ordnede forhold”.

Også en studenterorganisation, en såkaldt Kærlighedsmanifestation og en sangmanifestation med deltagelse af et kor er blandt de mange organisationer, som har meldt deres deltagelse ved dagens moddemonstrationer i Göteborg.

Også danskere ventes at protestere mod nazi-demoen. Blandt andre har Revolutionære Antifascister og Antifascistisk Aktion på Facebook meddelt at de deltager. Derudover forventes det, at både venstre- og højreekstremister fra Norge, Finland og Tyskland vil være til stede i Göteborg.

1.000 ekstra politifolk kaldt ind

Politiet i Göteborg har fået støtte fra landets øvrige politikredse, så man kan være massivt til stede ved dagens demonstrationer. Omkring 1.000 ekstra politifolk er ifølge Ritzau indkaldt til den svenske storby.

Norsk politi er ligeledes engageret og afholder lørdag morgen kontrol ved den norsksvenske grænse i byen Svinesund, skriver den norske avis VG.

Rigspolitiet har fredag oplyst til DR, at man ikke sender dansk bemanding til demonstrationerne i Göteborg.

Demonstrationerne vil ifølge Expressen påvirke den offentlige transport i Göteborg allerede fra lørdag morgen, og det er uklart, hvornår den igen kan forventes at operere almindeligt. Det afhænger af, hvornår politiet vil ophæve de mange afspærringer, der er oprettet i byen i forbindelse med demonstrationen.

Kontroversiel bogmesse

Demonstrationen lørdag kommer, samtidig med at der er den store årlige bogmesse i Göteborg.

Her er det højreorienterede tidsskrift Nya Tider i år inviteret med, og det har fået en lang række forfattere til at boykotte messen.

Nordiska Motståndsrörelse har ønsket, at demonstrationen skal udgå fra bogmessen, men det har Forvaltningsretten i Göteborg afvist, samtidig med at de har afkortet demonstrationsruten.

Den nynazistiske demonstration forventes at begynde ved middagstid, og som en del af begivenhederne vil lederen af Nordiske Motstandsrörelse, Simon Lindberg, holde tale.

Den nynazistiske organisation Nordiska Motstandsrørelse blev grundlagt i 1997 under navnet Svenska Motstandsrørelse. Aktivisterne i organisationen havde tidligere været samlet i bevægelsen Nationell Ungdom. Flere af de ledende personer i organisationerne havde været aktive i de hedengangne nazistorganisationer som Vam, Vitt ariskt modstånd og Riksfronten.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter