Gråhårede danskere hjælper gamle i Ghana

Seniorer uden Grænser arbejder på at eksportere dansk ældrepleje til Ghana. I spidsen for projektet står en mand, der troede, hans mormor var en heks.

Mange gamle lever i såkaldte hekselandsbyer i Ghana, fordi folk tror, de er skyld i sygdom, skilsmisser og ulykker.

Danske pensionister prøver at eksportere dansk ældrepleje til Ghana i det vestlige Afrika. Dér får gamle i bogstaveligste forstand lov at rådne op i deres eget skidt, fordi mange tror, de er hekse og ikke vil hjælpe dem.

Den ghanesiske musiker Collins Woode, der har taget en sundheds- og socialarbejderuddannelse i Danmark, grundlagde projektet:

- Der var en gammel dame på 88 år, hun gemte sin afføring under sin seng, fordi hun ikke kunne gå ud på toilettet. Så tænkte jeg, at hun skulle have noget hjælp!

Mormor er en heks!

Collins Woode er selv opdraget i den tro, at gamle mennesker var hekse, der kunne udløse sygdom, ulykke og skilsmisser over andre. I hans barndom og den dag i dag bliver gamle udstødt og må leve i såkaldte hekselandsbyer.

- Selv min egen mormor, da hun pludselig begyndte at blive sur og glemme alting, troede jeg hun var blevet en heks!

Under en turne i Danmark fik Collins Woode et maveonde og måtte på hospitalet. Der så han til sin store overraskelse, at sygeplejerskerne gav de gamle patienter et knus eller kys på kinden.

- Så tænkte jeg, at mit syn på gamle var forkert.

Hjemmehjælper i Århus

Collins Woodes blev uddannet social og sundhedshjælper og ansat ved Lokalcenter Trøjborg i det nordlige Århus, hvor han i dag hjælper gamle. Arbejdet har han videofilmet og vist for repræsenter for Ghanas regering:

- Så kunne de se det gode arbejde, vi gør i Danmark.

Han arbejder på at nedbryde fordommene om ældre:

- Mange er flove over det og vil ikke tale om hekselandsbyerne.

På venteliste til hjælp

Collins Woode var rystet, da han var hjemme på besøg nær hovedstaden Accra, hvor de gamle stadig levede under kummerlige forhold.

Han besluttede sig for at stifte organisationen Akrowa Aged-Life Foundation, som nu hjælper den gamle dame og 160 andre ældre i området. Flere end 60 er på venteliste, og han håber på at kunne udvide projektet i samarbejde med græsrodsorganisationen Seniorer uden Grænser.

Inger Marie Qvist fra Seniorer uden Grænser er en af dem, der bakker op om projektet:

- Jeg besøgte det i sommer og mødte bl.a. en kvinde, som nærmest var ved at blive ædt op af dyr og insekter. Hun lå bare på en halmmåtte under et utæt tag.

Kvinden har nu fået en plejeseng, en bækkenstol og et gangstativ. Samtidig besøger frivillige ildsjæle fra Akrowa Aged-Life Foundation hende tre gange om dagen.

- Hun er simpelthen så lykkelig, og omgivelsernes har fundet ud af, at der slet ikke er grund til at være bange for hende, foræller Inger Marie Qvist.

Genbruger udstyr

Inger Marie har virket som sygeplejerske i ældreplejen og taget en diplomuddannelse i ledelse og organisering. Hun kan derfor også formidle en masse viden til de lokale. Et aspekt som Seniorer uden Grænser lægger stor vægt på, for at projektet kan køre videre, når de gråhårede danskere trækker sig ud.

Projektet har foreløbig trukket på Collins Woodes kassekredit og indsamlinger af brugt hospitalsudstyr i Danmark, men søger nu sponsorer udefra.

En del af bistanden består af kasserede hjælpemidler fra Danmark:

- Det er utroligt så meget velfungerende udstyr, hospitaler og kommuner skiller sig af med, siger Inger Marie Qvist.

Foreløbig har hun været med til at sende to containere afsted.

Den første julefest

Den lokale leder af projektet Larry Richard Tetteh mener, de gamle ville dø uden hjælpen:

- De ville ikke holde mange dage uden den!

Han peger på det absurde i, at flere og flere i Ghana opnår en høj levealder samtidig med, at de traditionelle former for ældrepleje brydes ned. Familierne kan ikke længere tage sig af deres gamle, fordi de unge mænd er rejst væk for at søge arbejde i storbyerne.

Situationen presser mange til at sætte de gamle ud eller få børnebørnene til at passe dem på bekostning af skolegangen. En ond cirkel som Akrowa Aged-Life Foundation vil bryde.

Og så vil de gerne sprede glæde, siger Larry Richard Tetteh og fortæller om planerne om en julefest.

- Mange af de gamle har ikke fejret jul i 20 år!