Grædemur og fredsproces: Trumps besøg i Israel er vejet på guldvægt

USA's leder lander i dag i Israel, hvor alle vil forsøge at lure, hvad præsidentens plan er.

Et banner byder Donald Trump velkommen i Bethlehem, som han besøger i morgen. (Foto: Musa Al Shaer © Scanpix)

Det er formentlig med en vis nervøsitet, at Israels regering senere i dag tager imod USA's præsident, Donald Trump, i Ben-Gurion lufthavnen uden for Tel Aviv.

Trump har godt nok markeret sig som en væsentligt mere Israel-venlig præsident end sin forgænger, Barack Obama. Men samtidig har præsidenten sendt forskellige og nogle gange modstridende signaler, når det gælder konflikten mellem israelere og palæstinesere.

- Der er en vis usikkerhed, både blandt israelere og palæstinenser, om, hvad det er, Trump præcis kommer med, siger Danny Raymond, ph.d. med speciale i israelske forhold og ekstern lektor ved Roskilde Universitet.

Besøger grædemuren

Som altid ved den slags besøg er hvert af præsidentens stop vejet på en guldvægt, for alt hvad han foretager sig, vil uundgåeligt være ladet med symbolsk betydning.

Grædemuren i Østjerusalem. (Foto: Ronen Zvulun © Scanpix)

Det vækker opsigt, at Trump som den første siddende amerikanske præsident skal besøge Grædemuren i Jerusalems gamle bydel. Den jødiske helligdom ligger i en del af byen, som det internationale samfund ikke anerkender som en del af Israel. Derfor har Trumps forgængere valgt at besøge muren efter deres embedsperiode, eller mens de stadig var kandidater.

Jerusalem Post skriver, at for Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, ville et foto sammen med Trump ved Grædemuren være mere værd end tusind ord. Det kommer bare ikke til at ske. USA's præsident vil stå alene ved muren for ikke at provokere palæstinenserne og hele den arabiske verden.

Donald Trumps program i Israel:

Mandag

  • 11:15 Lander i Ben-Gurion lufthavnen.

  • 12:00 Møde med Israels præsident.

  • 13:30 Besøg Grædemuren i Jerusalem.

  • 17:00 Møde med premierminister Benjamin Netanyahu.

  • 18:30 Privat middag.

Tirsdag

  • 09:00 Møde med palæstinensernes leder, Mahmoud Abbas i Bethlehem.

  • 12:00 Besøg holocaustmindesmærket Yad Washem.

  • 13:00 Tale ved Israel Museum.

  • 15:00 Flyver til Italien.

Ingen klar agenda

Mellem alle de officielle stop vil hele Mellemøsten og verden i almindelighed forsøge at lure, hvad Trumps politik i området egentlig er.

Donald og Melania Trump tager afsked med Saudi-Arabien i Riyadh tidligere i dag. (Foto: JONATHAN ERNST © Scanpix)

Danny Raymond mener, at det kan vise sig at være en fordel for fredsprocessen mellem israelere og palæstinensere, at præsidenten ikke har nogen klar agenda.

- Tidligere med Obama var de enkelte aktører ret forberedte på, hvor det var, Obama stod. Her står vi en situation med med en præsident, hvor alle ligesom skal bejle til ham. Og i den forstand kan han ved at lægge særligt pres, også på Israel, måske få dem til at rykke sig i forhold til fredsprocessen, længere end hvad Obama kunne.

- I sin tid definerede den israelske regering sig hele tiden som en antitese til Obamas politik - og det kan de ikke gøre her i forhold til Trump.

Sunni-fredsplan

Donald Trump kommer til Israel efter et besøg i Saudi-Arabien, som forsøger at samle hele den sunnimuslimske verden bag for en fredsplan mellem Israel og palæstinenserne.

Detaljerne i planen er ikke på plads, men der er tegn på, at saudierne er villige til at gå i forhandling med Israel, hvis de stopper med at opføre boliger på den besatte del af Vestbredden, fortæller Danny Raymond:

- De har også vist sig at være mere fleksible på områder, som der har været i den tidligere saudiarabiske plan. Kommer det (fredsinitiativet, red.), og er der en opbakning fra Trumps side, så vil det være svært for Netanyahu at glide udenom.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk