Grækenland beder om to år mere

Den græske regeringsleder vil bede Frankrig og Tyskland om at få forlænget fristen for at gennemføre besparelser fra to til fire år.

Demonstrationer mod besparelser har der været masser af i Grækenland. Nu beder den græske regering om fire år i stedet for to til at gennemføre spareprogrammet. (Foto: YANNIS BEHRAKIS © Scanpix)

Den græske premierminister, Antonis Samaras, vil på et møde næste uge med Tyskland og Frankrig anmode om at få forlænget tidsfristen for at gennemføre de store besparelser, som de internationale långivere kræver. Det skriver Financial Times.

Fra to til fire år

Erhvervsavisen har set et dokument fra den græske regering om dagsordenen for mødet mellem Samaras og Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, samt den franske præsident, François Hollande. Samaras vil på mødet i Berlin opfordre eurozonens to dominerende ledere til at give grækerne længere tid til at fuldføre de krævede besparelser på statens budgetter. I stedet for den nuværende aftale om to år ønsker Samaras at sprede besparelserne ud over fire år.

Tilbagegang

I løbet af 2013 og 2014 skal regeringen i Athen finde besparelser svarende til over fem procent af bruttonationalproduktet. Det er en del af aftalen med EU og Den Internationale Valutafond IMF, der til gengæld stiller milliarder af euro til rådighed for Grækenland. Nye tal viste i går, at det fortsat går rigtig skidt for den græske økonomi. Recessionen er fortsat dyb med en tilbagegang i den økonomiske aktivitet på over seks procent sammenlignet med andet kvartal 2011.

Svært at spare

Kravene for redningspakken til den græske økonomi fra EU og IMF indebærer, at landet skal få styr på sin gæld og bringe budgettet i orden. Men statens indtægter er stærkt faldende som følge af lavere skatteindbetalinger, lønfald og rekordhøj arbejdsløshed, kombineret med et skyhøjt antal konkurser.

Facebook
Twitter