Grækenland: Begravelse kan give mere uro

Politiet i Grækenland frygter en ny bølge af vold tirsdag, hvor den dræbte 15-årige dreng, der i weekenden blev skudt og dræbt af politiet, begraves.

Optøjerne i Grækenland fortsatte mandag ud på natten. Politiet frygter nu en ny bølge af vold tirsdag, hvor den dræbte 15-årige dreng begraves. (Foto: Angelos Tzortzinis © Scanpix)

I dag begraves den 15-årig dreng, Andreas Grigoropoulos, der i weekenden blev skudt og dræbt af politiet i Grækenland. Det får de græske myndighederne til at frygte, at optøjerne vil tage til i styrke.

Uroligheder i flere græske storbyer fortsatte med uformindsket styrke mandag aften og et stykke ud på natten til tirsdag.

Tyk sort røg, flammer og tåregas indhyllede den græske hovedstad, Athen, hvor unge aktivister satte regeringsbygninger, politistationer og forretninger i brand, skriver Ritzau.

130 butikker er brændt

Det var tredje dag i træk, studerende og unge aktivister på venstrefløjen var i kamp med politi og sikkerhedsstyrker i en række byer rundt om i Grækenland. Balladen kommer efter, at politiet i weekenden skød og dræbte den 15-årige dreng, i Athen-bydelen Exarchia.

Da mørket i går faldt på, kunne man se hætteklædte unge sætte ild til byens store juletræ, hvorefter de ifølge flere medier begav sig mod den svært beskyttede parlamentsbygning og en række omkringliggende luksushoteller.

På Syntagmatorvet foran parlamentsbygningen blev aktivisterne mødt af politi, der med tåregas forsøgte at holde dem stangen.

Flere end 130 butikker i Athen er allerede brændt ned. Omkring 150 personer er anholdt alene i hovedstaden, mange for at have deltaget i plyndringer af de butikker, demonstranterne raserede. Der er også meldt om en del anholdelser i andre af de 10 byer, der foreløbig er ramt af urolighederne.

50 er blevet kvæstet

Natten til tirsdag meddelte myndighederne, at cirka 50 personer er blevet kvæstet under urolighederne.

Uroen har et omfang, der tidligere mandag fik premierminister Kostas Karamanlis til at henvende sig til befolkningen på tv for at få hjælp til at stoppe balladen, skriver Ritzau.

- Disse uacceptable og farlige begivenheder kan ikke og vil ikke blive tolereret, sagde den konservative Karamanlis.

Tirsdag mødes han efter planen med præsidenten og de øvrige partiledere for at drøfte krisen.

Iagttagere siger, at uroligheder kan true Karamanlis og hans regering, hvis popularitet er faldet drastisk i takt med den økonomiske krise.

Vreden har gennem flere måneder ulmet blandt Grækenlands unge, der er bekymrede for den økonomiske situation og deres egne fremtidsudsigter.

Jævnlige demonstrationer

Nogle iagttagere vurderer, at drabet på den 15-årige dreng og de efterfølgende optøjer i sidste ende kan blive det, der vælter den konservative regering.

Fagforeninger demonstrerer jævnligt mod privatiseringer, pensionsreformer og økonomisk ulighed. 20 procent af grækerne lever under fattigdomsgrænsen.

- Nu er det nok med denne regering, der ikke forstår landets problemer, sagde socialistpartiets leder, George Papandreou, til nyhedsbureauet dpa.

Facebook
Twitter