Grækenland: Fattige kvinder sælger deres livmoder

Barnløse par fra hele verden strømmer til Grækenland for at få en rugemor til deres barn

Par fra hele verden kommer ikke kun til Athen for at se Akropolis, men også for at få løst deres fertilitetsproblemer (Foto: © YIORGOS KARAHALIS, Scanpix)

I Grækenland har den økonomiske krise skabt grobund for en helt speciel forretning - nemlig at fattige kvinder sælger deres livmoder.

DR1-programmet Horisont viser i aften kl. 21.55 en reportage om rugemødre i Grækenland.

På en fertilitetsklinik i Athen sidder et kinesisk par, som er rejst over 7.000 kilometer til Grækenland for at få et barn. For rugemoderskab er nemlig ulovligt i Kina.

Ifølge gynækologen på fertilitetskliniken i Athen har den kinesiske kvinde fået fjernet hele sin livmoder. Så hun kan ikke selv få børn.

Billigt at få en rugemor

Derfor er parret fra Kina rejst til Grækenland, hvor rugemoderskab både er tilladt og meget billigere end i Storbritannien, Tyskland eller i USA.

I venteværelset på fertilitetsklinikken sidder der flere rugemødre - alle er fra Østeuropa.

En af rugemødrene hedder Maria. Hun venter tvillinger og skal føde om fire uger.

Maria er fra Bulgarien og er 35 år. Hun bor i et af de fattigste kvarterer i Athen - ligesom så mange andre kvinder fra Grækenlands nabolande.

Stor fristelse

Og da Grækenland står midt i en voldsom finanskrise med en skyhøj arbejdsløshed, er det en stor fristelse for kvinder fra nabolandene at blive rugemødre.

De arbejder illegalt som stuepiger og plejepersonale til 3 euro i timen. Og de er rejst til Grækenland i håb om et bedre liv og har ladt deres børn blive tilbage i hjemlandet.

Der er ca. 60 fertilitetsklinikker i Grækenland. Det er seks gange flere end i Storbritannien til seks gange færre indbyggere.

Betalt rugemoderskab er ganske vist forbudt i Grækenland. Men det er tilladt at betale op til 10.000 euro eller knap 75.000 kr. i forbindelse med graviditetsomkostninger.

Men penge under bordet er ikke usædvanligt. Og en kvinde får i gennemsnit tilbudt 20-25.000 euro for at blive rugemor.