Grækenland i krise: Statsbankerotten er en uge væk - hvad nu?

Statsbankerotten er kun en uge væk i Grækenland. Men forvetningerne til, at aftenens topmøde ender med en aftale, er allerede skudt i sænk.

Grækenlands premierminister, Alexis Tsipras, har en stressende uge foran sig. Om otte dage skal der falde et nyt afdrag til IMF - men uden flere penge fra kreditorerne, er kasserne tomme til den tid. (Foto: Alkis Konstantinidis © Scanpix)

Det er før blevet talt om "sidste chance"  for en løsning på den græske gældskrise. Men nu nærmer alvoren sig.

I Athen tømmer ængstelige grækere deres bankkonti.

- Alene i weekenden trak de 400 millioner euro ud af bankernes automater, og mandag var der forudbestillinger for omkring én milliard euro, siger Ole Ryborg, der er DR's Europakorrespondent.

Statsbankerotten står for døren, og stemningen er derefter.

Forventningerne er feset ud

Derfor var der store forventninger til aftenens topmøde.

Men trods det kommer der ikke nogen aftale om Grækenlands gæld ud af mødet mellem stats- og regeringscheferne fra de 19 eurolande.

Det står klart, inden mødet overhovedet er gået i gang.

Og selv DR's Europakorrespondent er forbavset over forhandlingerne, som han minut for minut følger i Bruxelles.

- Alle havde regnet med, det var i dag. Så det er lidt af en fuser, siger han.

- For at man kan lave en aftale, skal Grækenland komme med et forslag til en fornuftig finanslov, der tager sig af borgerne og samtidig sørger for, at landet kan betale af på den enorme gæld. Og det har de ikke gjort, forklarer han.

Græske forslag driver regnedrenge til vanvid

Forud for aftenens topmøde mellem de 19 statschefer, var det meningen, at de hårde tal-knusere fra gruppen af kreditorer i den Europæiske Centralbank, Eurogruppen og IMF skulle regne det seneste kompromisforslag fra Athen igennem.

Det var dagsordenen for mandagens møde i eurogruppen, som i bedste fald skulle bane vejen for en aftale her til aften.

- Men der kom et forslag søndag aften og et revideret forslag her til morgen. Der er ingen, der har haft en chance for at regne det igennem. Og derfor havde de ingen chance for at forberede et forslag til aftenens topmøde, forklarer Ole Ryborg.

I stedet er der nu lagt op til at lave en aftale med Grækenland og landets kreditorer senere på ugen.

- De kan lokke med en gældssanering

Det betyder samtidig en ny dagsorden for aftenens topmøde.

- Det bedste, de kan gøre, er at gøre det lysende klart for den græske premierminister Alexis Tsipras, at nu er det alvor, siger Ole Ryborg.

- Derudover kan de lokke ham med en gældssanering, som en gulerod for at lave en god aftale med eurogruppen. Det er det, man kan bruge aftenen til, for en aftale kommer der ikke ud af den, forklarer Ole Ryborg fra Bruxelles.

Det internationale støtteprogram for Grækenland udløber om en uge den 30. juni. Samme dag som næste afdrag på 1,5 milliarder euro falde til IMF.

Men kasserne er tomme. Derfor arbejdes der hårdt for at afværge en græsk statsbankerot.

Facebook
Twitter