Grækenland i uvant rolle som duks under Nato-møde

Det gældsplagede Grækenland betaler mere til forsvaret, end Nato efterlyser.

To danske Leopard 2A5 kampvogne på militærøvelse i Polen. Nato efterlyser højere forsvarsbudgetter til at imødegå den stigende militære trussel fra Rusland i forbindelse med konflikten i Ukraine. EPA/MARCIN BIELECKI POLAND OUT (Foto: Marcin Bielecki © Scanpix)

Grækenland er et af de blot fem Nato-lande, hvis forsvarsbudget er højere end de to procent af bruttonationalproduktet (BNP), som Nato har sat som mål. Det skriver Wall Street Journal.

Og selv om den græske regering under forhandlingerne med euro-landene har tilbudt at barbere 200 millioner euro af sit forsvarsbudget, vil Grækenland stadig ligger over de to procent.

Til sammenligning ligger Tysklands, Italiens, Hollands og Spaniens forsvarsbudgetter på kun rundt regnet én procent af deres BNP.

Højt militært beredskab

Grækenlands relativt store forsvarsbudget på 2,3 procent af bruttonalproduktet skyldes høje udgifter til militære pensioner.

Desuden bruger grækerne mange penge på at opretholde et højt beredskab over for sin gamle ærkefjende Tyrkiet, der også er medlem af Nato.

Det gør Grækenland til det land i EU, som har det højeste antal militærpersoner i forhold til sin befolknings størrelse.

Rusland en militær trussel

At Nato - med USA i spidsen - nu efterlyser højere forsvarsbudgetter hos de 28 medlemslande, hænger sammen med, at Nato opfatter Rusland som en stigende militær trussel på grund af krisen i Ukraine.

Natos forsvarsministre skal også drøfte alliancens planer om at fordoble sin militære udrykningsstyrke til mellem 30.000 og 40.000 mand.

Nato oprettede den såkaldte reaktionsstyrke i 2002. Den skal kunne indsættes i kriseområder langt hurtigere end almindelige enheder.

Det ventes desuden, at den amerikanske forsvarsminister, Ashton Carter, under forsvarsministermødet i Bruxelles vil komme med flere detaljer om USA's planer om at anbringe tungt militært udstyr i Polen, Rumænien, Bulgarien og de tre baltiske lande - Estland, Letland og Litauen - som reaktion på Ruslands fremfærd i det østlige Ukraine.

FacebookTwitter