Grækenland og euroland brygger på bankerot-planer

Grækenland er tilsyneladende i gang med at forberede sig på en økonomisk nedsmeltning.

Bekymrede miner på børsen i Frankfurt. Den græske krise har sendt aktiemarkederne ned på det laveste niveau i fire måneder. (Foto: RALPH ORLOWSKI © Scanpix)

Kurverne på de globale aktiemarkeder peger nedad i dag, og forklaringen på nedturen kan koges ned til et enkelt ord: Grækenland.Der er ingen tegn på fremskridt eller bevægelse i forhandlingerne om Grækenlands gæld siden det seneste sammenbrud søndag.Grækenlands finansminister Yanis Varoufakis siger i dag til den tyske avis Bild, at han ikke har tænkt sig at præsentere noget nyt, når eurolandenes finansministre mødes på torsdag - et møde, der tidligere blev beskrevet som afgørende.Samtidig mister grækerne drypvis opbakning fra landets få tilbageværende venner i EU - for eksempel fra det tyske regeringsparti SPD.https://twitter.com/reiterberlin/status/610670982349467648Nødplan fra eurozonenRisikoen for en græsk statsbankerot og en muligt exit fra euroen synes kun at være forhøjet - og noget tyder på, at begge parter i forhandlingerne forbereder sig på præcis den situation.Den tyske avis Süddeutsche Zeitung skriver, at embedsmænd i eurozonen arbejder på en nødplan, som skal træde i kraft, hvis Grækenland ikke når frem til en aftale med landets kreditorer inden weekenden.

Planen går blandt andet ud på at indføre såkaldt "kapitalstyring" overfor Grækenland. Det indebærer skrappe restriktioner for pengestrømmen ud af de græske banker, ligesom det skete for Cypern i 2013, skriver Business Insider. Süddeutsche Zeitungs kilder fortæller også, at eurozonens stats- og regeringsledere kan blive indkaldt til et hastetopmøde om Grækenland allerede på søndag. Det afviser EU-embedsmænd dog over for nyhedsbureauet Reuters.Comeback til drachmaGrækerne selv er tilsyneladende heller ikke helt fremmede for ideen om en snarlig økonomisk nedsmeltning.I hvert fald kan den britiske avis The Telegraph berette, at venstrefløjen i Grækenlands ledende parti Syriza arbejder på en plan for bankerot efter islandsk forbillede.

Planen skal blandt andet omfatte en nationalisering af de græske banker og kapitalstyring. Avisen skriver, at planen relativt hurtigt vil føre til et farvel til euro og comeback til drachma.Venstrefløjen i det brede Syriza-parti mener, at forhandlingerne med Grækenlands kreditorer er nytteløse og afviser enhver form for nye nedskæringer og reformer af for eksempel pensioner og moms.

Facebook
Twitter