Grækenland siger ’nej tak’ til EU’s lånebetingelser: Hvad så nu?

Med et græsk nej til EU’s krav skal Grækenland nu overtale euro-landene om at låne dem endnu flere penge. Den græske gæld lyder på 323 milliarder euro.

Et stort flertal af grækerne stemte søndag aften nej til de lånebetingelser, som EU, Den Internationale Valutafond (IMF) og Den Europæiske Centralbank (ECB) tilbød for nye nødlån.

Ifølge DR Nyheders EU-korrespondent Ole Ryborg efterlader det Grækenlands premierminister Alexis Tsipras med en politisk sejr – men ikke en økonomisk sejr.

- Grækenland står og har brug for både en gældssanering og brug for at låne flere penge, og dem kan de kun låne fra euro-landene, siger han.

- Så de skal altså forsøge at overtale parlamenterne i Finland, Tyskland, Holland og så videre om, at man skal låne Grækenland. I samme åndedrag skal Grækenland bede om af få eftergivet noget af den gæld, som de allerede har til de samme lande, siger Ole Ryborg.

De græske banker kan ikke åbne uden ekstra likviditet fra ECB.

Ingen ønsker græsk bankerot

I forlængelse af den græske afstemning holder euro-landenes finansministre en telefonkonference i morgen, mens den tyske kansler Angela Merkel mødes med den franske præsident Francois Hollande.

- Ingen er interesseret i, at Grækenland går bankerot, siger Ole Ryborg.

- Grækenland skylder allerede rigtig mange penge, og så risikerer man at tabe alle de penge, som Grækenland skylder euro-landene og valutafonden. Så på den måde er alle interesseret i at finde en løsning.

I første omgang kan der blive tale om at finde en løsning på Grækenlands problemer med likviditet.

De græske banker er nemlig tæt på at løbe tør for kontanter. Ifølge Ole Ryborg kan det ske inden for de nærmeste dage, hvis ikke der snarest bliver fundet en løsning.

Se interviewet med DR Nyheders EU-korrespondent Ole Ryborg, der befinder sig i Athen, i videoen i toppen af artiklen.

FacebookTwitter