Grækenland: Tyskerne skylder os penge for Anden Verdenskrig

Det kriseramte land har genåbnet en gammel sag om krigsskadeerstatning fra Tyskland.

Grækenlands nye premierminister stak søndag aften en økonomisk kurs ud forud for en afgørende uge for det kriseramte land. (Foto: © Alkis Konstantinidis, Scanpix)

Grækenland har 'en moralsk forpligtelse over for sin befolkning, over for historien, over for alle europæiske folk, der kæmpede og gav deres blod i kampen mod nazismen', sagde premierminister Alexis Tsipras i en tale til parlamentet søndag aften.

- Vores historiske forpligtelse er at gøre krav på krigsskadeerstatninger og okkupationslån, sagde Tsipras ifølge nyhedsbureauet AFP.

Dermed genåbnede han en gammel sag.

Tyskland besatte Grækenland i 1941. Angiveligt tvang nazisterne den græske centralbank til at yde lån og lagde dermed den græske økonomi i ruiner.

Forlanger 1.200 milliarder danske kroner

Derfor mener den græske premierminister, at Tyskland den dag i dag skylder Grækenland 162 milliarder euro. Det er mere end 1.200 milliarder danske kroner og omtrent halvdelen af det kriseramte lands offentlige gæld.

Men Tyskland har allerede sagt klart nej til at betale krigsskadeerstatninger knap 70 år efter Anden Verdenskrig.

Og premierministerens udmelding risikerer derfor at forværre det i forvejen kølige forholdt mellem de to lande.

Sammenbrud truer græsk økonomi

Efter det venstreorienterede Syriza vandt parlamentsvalget i januar, har Alexis Tsipras rejst rundt i Europa for at forklare, hvorfor hans regering ønsker et stop for EU's og andre internationale kreditorers sparekrav.

Men blandt andet Tyskland, det største land i eurozonen, har allerede afvist de græske ønsker.

Alexis Tsipras anvendte derfor talen søndag aften til at udstikke sin økonomiske kurs forud for en uge, der kan blive afgørende for Grækenland.

Landets nuværende lånepakke udløber nemlig den 28. februar. Og uden en forlængelse kan græsk økonomi bryde helt sammen.

Afgørende uge for Grækenland

Onsdag står Grækenland på dagsordenen ved et ekstraordinært eurogruppe-møde i Bruxelles dagen inden et EU-topmøde, hvor Tsipras for første gang møder sine EU-kolleger i samlet flok.

EU ønsker, at Grækenland skal anmode om, at pakken forlænges og i samme åndedrag efterleve eurogruppen - det er eurolandenes finansministre - krav om økonomiske reformer.

Men det har den nye græske regering afvist.

Den mener, at krisepakken er mislykket og beder i stedet om en midlertidig finansiering frem til juni, hvor landet håber at have en ny aftale med sine kreditorer.

Premierminister vil sørge for gratis mad og strøm

I talen lovede Tsipras desuden at opfylde sine valgløfter. De er først og fremmest at genforhandle betingelserne for EU's krisehjælp.

Men derudover har den nye regering lovet at "hele de sår", som grækerne har fået af sparepolitikken, styrke kampen mod korruption og skatteunddragelse samt sørge for gratis mad og strøm til de fattigste grækere.

Offentlige medarbejdere, der er rationaliseret bort, skal desuden have deres arbejde igen, mener den nye premierminister Alexis Tsipras.

Greenspan advarer: Grækenland bør forlade euroen

Det fik søndag den anerkendte eks-chef for den amerikanske forbundsbank, Alan Greenspan, til at advare om, at Grækenland er nødt til at forlade euroen.

- Jeg tror, Grækenland er nødt til at forlade eurozonen, sagde han til BBC.

- Det er et spørgsmål om tid, før alle parter ser, at et græsk exit er den bedste strategi, mener den 88-årige Alan Greenspan.