Grækenlands premierminister vinder mistillidsafstemning

Følelserne er kommet i kog i det græske parlament på grund af en navnestrid med Makedonien.

Parlamentsmedlemmer lykønsker Grækenlands premierminister, Alexis Tsipras, efter han sent i aftes vandt en mistillidsafstemning. (Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS © REUTERS/Scanpix + Wikimedia (Creative Commons))

Grækenlands premierminister, Alexis Tsipras, har vundet en mistillidsafstemning i det græske parlament, skriver AP.

Det var premierministeren selv, der havde sørget for, at parlamentet skulle stemme om, hvorvidt de har tillid til ham som premierminister og til regeringen som helhed.

Tsipras håbede på den måde at kunne sætte punktum i en langvarig navnestrid med nabolandet Makedonien. Striden fik i weekenden landets forsvarsminister til at gå af i protest.

I tirsdags indledte Tsipras to dages debat med en indtrængende opfordring om at støtte regeringen og en ny navneaftale. I aftes kulminerede det med en mistillidsafstemning, der endte med stemmerne 151-148 til Tsipras' fordel.

Tsipras' venstreorienterede Syriza-parti har 145 ud af 300 sæder i parlamentet.

I oppositionen håbede lederen af partiet Nyt Demokrati, Kyriakos Mitsotakis, at afstemningen ville føre til Tsipras' fald. Han mener, at navneaftalen "overdrager" det makedonske sprog og den makedonske identitet.

Formelt hedder Makedonien efter græsk krav Former Yugoslav Republic of Macedonia (Tidligere Jugoslavisk Republik Makedonien) - eller Fyrom.

Makedonien løsrev sig fra det tidligere Jugoslavien i 1991, og Grækenland afviste navnet Makedonien, fordi landets nordligste provins hedder det samme.

Kompromiset mellem den græske og makedonske regering er blevet, at Makedonien hedde Republikken Nordmakedonien.

/ritzau/

Facebook
Twitter