Grækere på stranden: Det ser sort ud

Den græske økonomi er skrumpet med 6,2 procent på bare et år - og det går især udover de unge. Spørger man grækerne, så bliver det ikke bedre i den nærmeste fremtid.

Marios Tourkogiorgos har tidligere arbejdet som frisør, og i dag kunne han faktisk også godt finde et job, siger han. Bare ikke et job hvor man får løn. (Foto: DR © DR)

I midten af denne måned fejrer grækerne Jomfru Marias himmelfart - én af de vigtigste helligdage i landet. Athen virker nærmest mennesketomt, og mange grækere undslipper varmen på Anávissos-stranden uden for Athen. Her spiller de strandtennis og drikker kolde drinks.

Men for mange kan nationale fridage og almindelige hverdage efterhånden komme ud på ét.

Arbejdsløsheden i Grækenland er steget til ny rekord. Den seneste opgørelse viser, at næsten en fjerdedel af arbejdsstyrken står uden arbejde.

Job uden løn

Marios Tourkogiorgos er en af de arbejdsløse. Han har tidligere arbejdet som frisør, og i dag kunne han faktisk også godt finde et job, siger han - bare ikke et hvor man får løn.

- I mit fag og faktisk generelt i alle fag, så spørger de dig først, om du kan arbejde uden løn i starten. Alt afhængig af hvilken arbejdsgiver du har, kan du måske få udbetalt et lille beløb, fortæller Marios Tourkogiorgos og fortsætter:

- Det er slemt. Man prøver at lade være med at tænke så meget over det og i stedet tænke i løsninger. Det gør vi som et folk. Vi prøver altid at finde løsninger, siger Marios Tourkogiorgos.

For ham er det blevet en del af løsningen, at flytte hjem til sine forældre.

Forkert medicin

Euro-landene har krævet store offentlige nedskæringer for at yde Grækenland en hjælpepakke, så landet ikke går statsbankerot. Men mange grækere synes, at landet har vist sig fra dets ansvarlige side og resten af Europa nu må træde til - og afskrive landets enorme gæld.

På stranden udenfor Athen, tror de nemlig ikke på sparekursen. Heller ikke hos den ældre generation.

- Det er en forkert medicin. Jeg har gentaget det mange gange - patienten er på intensiv afdeling, og den patient er Grækenland. Hvornår bliver patienten udskrevet? Spørger en ældre pensionist Emmanouil Ndaras.

Det spørgsmål er der ingen, der kan svare ham på.

Næste kapitel i historien om krisen i Grækenland skrives til september, når det skal besluttes om Grækenland har gjort nok for at opfylde betingelserne til at få udbetalt et lån på 200 milliarder kroner.

Facebook
Twitter