Grækere vender retur til brandhærgede områder: Mit hus er forvandlet til aske

Kystbyen Mati blev ramt hårdt af de græske skovbrande, som nu har kostet mindst 80 mennesker livet.

En kvinde forsøger at finde sin hund, efter voldsomme skovbrande har hærget i byen Mati. (Foto: COSTAS BALTAS © Scanpix)

Gaderne er belagt med aske, mange af husene er brændt ned, mens det kun er bilernes karosseri, som står tilbage på vejen.

Det er et voldsomt syn, som møder de beboere, der nu tager tilbage til byen Mati. Og det er et syn, som vidner om, at de har været ramt af de værste skovbrande i Grækenland i et årti.

Én af dem, som nåede at flygte, var Theodoros Christopoulos. Hun er nu tilbage i sin hjemby, hvor de seneste dages oplevelser er ved at synke ind.

- Der var fuldstændig panik, fordi vejene var blokeret af biler. Folk skreg, og alle kunne se, at ilden kom nærmere, fordi vinden var så kraftig. Til sidst var luften fuldstændig sort, fortæller hun.

Det var langt fra alle, som nåede væk. Flammerne har indtil videre krævet mindst 80 ofre, ifølge Reuters, og sendt næsten 200 på hospitalet. Og det er især i kystbyen Mati, at mange af de omkomne er blevet fundet, ifølge de græske myndigheder.

En af overlevende, Theodoros Christopoulos, forsøger at danne sig et overblik over skaderne efter de store skovbrande.

Men her i byen er flere af de lokale nu tilbage, efter brandmyndighederne har fået kontrol over brandene. En pensioneret søkaptajn, Cleanthis Rorris, står ved resterne af sit hus, som han i sin tid selv byggede. Han har boet i Mati i halvdelen af sit 81 år-lange liv.

- Huset blev forvandlet til aske på få timer. Da flammerne kom, løb jeg så hurtigt hen til min bil, at mine sko faldt af, husker han.

Frivillige træder til

Men midt i håbløsheden strømmer hjælpen til fra mange sider. Det græske Røde Kors melder om stor tilslutning fra frivillige, som gerne vil hjælpe efter de voldsomme brande.

De har oprettet en base i den nærliggende by Rafina, hvor hjælpen organiseres fra.

Og der er stor brug for den hjælp, som folk tilbyder, fortæller Despoina Perimeni, generalsekretær i græsk Røde Kors.

- Alle de frivillige sender vi ud herfra. Vi forsøger også at koordinere en eftersøgning, så vi kan lokalisere og komme i kontakt med de mennesker, som er savnet, siger hun.

Ifølge Reuters er der fortsat mange mennesker, som er savnet.

Flere af de frivillige er taget ud i de brandramte områder for at hjælpe. Mange er taget til Mati for at dele medicin, vand og mad ud.

- Det er en katastrofe. Alt vi har set i dag er tragedie og sorg, siger Tesse Pappa, som er en dem, der er taget til kystbyen for at hjælpe.

Rådhuset i Rafina er blevet omdannet til base for det græske Røde Kors, hvor de organiserer den hjælp, der skal ud til de brandramte områder.

Og de områder, som er hårdt ramt, kan også se frem til endnu mere hjælp fra de græske myndigheder. Det forsikrer regeringens talsmand om.

- Vi har afsat 20 millioner euro til at imødekomme de behov, som områderne, der er hårdt ramt, har, siger Dimitris Tzanakopuols.

Skovbrandene har især hærget byerne Mati, Kineta og Rafina.

Facebook
Twitter